Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Hétvégi menü :)

2012.03.10. 21:51 Kálci

Májgombócleves

leves.png

Hozzávalók:

  • húsleves :)
  • 0.5 kg csirkemáj
  • petrezselyemzöld
  • ~ 150 g liszt
  • 1 tojás
  • bors
Recept:
A csirkemájat "lekaparom" egy késsel. Hozzákeverem a tojást, az apróra vágott petrezselyemzöldet, a sót, borsot és adok hozzá annyi lisztet hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. 
Forró sós vízbe szaggatom (mi úgy szeretjük ha nagy, ezért evőkanállal szoktam csinálni) és miután feljött a víz tetejére még 5-10 percig főzöm. Levesbetétként tálalom húslevesbe!

Sült hús jázmin rizzsel

husi.png

Hozzávalók:

  • sertéscomb egyben
  • Kotányi steak fűszersó
  • bármilyen egyéb fűszer amit szeretünk
  • babérlevél
  • citromlé
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • jázmin rizs
  • olaj
Recept:
A húst beszórom a fűszersóval és azokkal a fűszerekkel amiket akarok majd belerakom egy jól záródó edénybe.
Dobok mellé vöröshagymát szeletekre vágva, fokhagymát nagyobb darabokra vágva, babérlevelet majd öntök hozzá egy kevés citromlevet.
A dobozt bezárom és jól megrázom. Újra kinyitom és bőven öntök rá olajat.
Visszazárva pácolom egy éjszakát (minél tovább áll annál finomabb lesz.)
Lassan sütöm kacsasütőben úgy hogy egy kevés vizet is öntök alá.
Egy kis fej hagymát apróra vágok és olajon félig megdinsztelem beleöntök 2 dl jázmin rizst és azt is addig pirítom a hagymával együtt míg ki nem fehérednek a szemek. Hozzáöntök 4 dl vizet és ízlés szerint sót majd lefedve addig párolom kis lángon míg már nem marad rajta sok víz, ekkor elzárom a gázt és hagyom fedő alatt hogy beszívja a maradék vizet.

Csokis gombóc

gombóc.png

Hozzávalók:

  • 0,5 kg krumpli
  • 150 g liszt
  • 1 tojás
  • 15 g zsír
  • 1 csipet só
  • zsemlemorzsa
  • kakaópor
  • barna cukor
Recept:
A krumplit kockára vágva megfőzöm, lehűtöm majd krumplinyomón átnyomom.
Hozzákeverem a zsírt és a tojást, majd annyi lisztet hogy egy lágy és rugalmas de nem ragadós tésztát kapjak.
Kinyújtom lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra (se vastagabb se vékonyabb ne legyen). 8x8 cm-es négyzetekre vágom fel a tésztát, majd megtöltöm 1 teáskanál barna cukorral és egy kiskanál kakaóporral.
A sarkait megfogva összecsípem és lezárom a tésztát majd a tenyerembe fogva golyót formázok belőle.
A gombócokat forró vízbe dobom majd ha feljött a víz tetejére akkor még főzöm 3 percig.
Közben zsemlemorzsát pirítok. Ha megfőttek a gombócok akkor rászedem a zsemlemorzsára. Várok pár percet hogy hűljön egy kicsit a gombóc majd megforgatom mindegyiket a morzsában. Tálaláskor megszórom porcukorral.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr464308295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.