Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Aranygaluska

2012.09.08. 13:09 Kálci

20161126_194925.jpg

Hozzávalók:

Tésztához

  • 70 g porcukor 
  • 750 g finomliszt (BL55)
  • 70 g vaj
  • 50 g (1 egész) friss élesztő 
  • 5 g (egy teáskanál) só
  • 2 db egész tojás
  • 360 ml tej (2,8%-os) (tejmentesen tápszer vagy növényi tej)
  • 1 db citrom héja

Szóráshoz:
 
  • 200 g darált dió
  • 200 g cukor
  • 5 g őrölt fahéj
  • 100 g olvasztott vaj vagy Vénusz vajízű margarin
 
Vaníliaöntet:
 
  • 1 vaníliás pudingpor (Dr Oetker prémium)
  • 7 dl tej (tejmentesen növényi tej)
  • 1 csomag vaníliás cukor
 
 

A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és beleöntjük a langyos tejet. A tál oldalához bemérjük a vajat és a tojást. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.

20161126_084431.jpg

20161126_091424.jpg

Ezután 30 percig kelesztjük a tésztát.

Míg kel a tésztánk, vékonyan vajazzunk, lisztezzünk ki egy nagy magas falú tepsit.

Keverjük össze egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, fahéjjal.

20161126_094457.jpg

Ha megkelt a tésztánk nagyjából egyforma darabokat szaggassunk belőle kézzel (kb. ping-pong labda méretűeket)

A tésztagombócokat olvasztott vajba mártjuk, és a cukros dióban meghempergetjük, majd szorosan a tepsibe tesszük.

Ha megtelt a forma, a tetejét meglocsoljuk a maradék vajjal és megszórjuk a maradék dióval.

20161126_095330.jpg

Újabb 30 percen át kelesztjük.

20161126_102424.jpg

Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliapudingot (több tej kell bele, mint ami a zacskón írva van, mert úgy hígabb marad).

A megkelt aranygaluskát 170 C-os előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

Kihűlés után meleg vaníliasodóval leöntve tálaljuk.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr894481387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.