Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Gesztenyetorta (Orsinak)

2013.01.20. 20:06 Kálci

DSCF6937.JPG

Hozzávalók:

Krém:

  • 4 dl tej
  • 4 kanál liszt
  • 1 kocka Ráma
  • 250 g porcukor
  • rumaroma
  • 2 gesztenyepüré

Piskóta:

  • 8 tojás
  • 400 g cukor 
  • 2 dl víz
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor

Díszítés:

  • transzfer fólia
  • 2 tábla ét tortabevonó
  • bronz színű csoki drazsé
  • boldog szülinapot tábla
  • tortagyertya
  • tejszínhab

Legelőször a főzött krémet készítjük el. A 4 dl tejet a 4 evőkanál liszttel robotgéppel elkeverjük, majd alacsony lángon folyton keverve összefőzzük. Én a robotgép alacsony fokozatán kevertem végig. Nem kell megijedni nagyon kemény nyúlós valami lesz belőle. Félrerakjuk hűlni.

Utána elkészítjük a piskótát. A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük amíg a cukor el nem olvad. Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet. A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük. 26 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd a piskótát két részletben sütjük meg kb 30 perc alatt 180 oC-on. Én először kb a 2/3-t sütöttem meg, amit félbe vágtam. A maradékot megsütöttem és megfordítottam a piskótát, hogy a torta teteje egyenes legyen. Ezt is hagyjuk kihűlni.

A krém másik felét is elkészítjük. 1 kocka Rámát 250 g porcukorral egy kis üveg rumaromával és 2 csomag gesztenyepürével habosra verünk robotgéppel. Ehhez keverjük a korábban elkészített főzött krémet.

Ezután nincs más dolgunk mint összeállítani a tortát: 1 piskóta, krém, 1 piskóta, krém, 1 piskóta, kevés krém. 

Úgy osszuk el a krémet hogy az oldalára is jusson. Ha ez kész akkor egy tálca felett, bal kézben tartva a tortát jobb kezünkkel könnyedén be tudjuk borítani a csoki drazséval a torta oldalát.

A transzfer fóliát kicsit nehezebb használni. (Nem azt írom le ahogy csináltam hanem ahogy legközelebb csinálnám.) 2 tábla tortabevonót gőz fölött felolvasztok. A fóliát lerakom az asztalra, ráhelyezem a tortaformát, majd óvatosan belecsurgatom a felolvasztott csokit. Ha kihűlt akkor a fóliát lehúzzuk a csokiról. Így nagyon szép mintát kapunk, aminek a felülete teljesen sima. Ezt a lapot rátesszük a torta tetejére. Ekkor nyilván a pereménél látszani fog a csoki lap széle amit elrejtünk a gesztenyés krémmel vagy tejszínhabbal. Tetejére rátettem a gyertyát és a táblát.

Szerintem nem nagy munka, és nagyon látványos.

Boldog 26. szülinapot Orsi!

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr524774507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.