Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (5) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (2) cake (1) CH (5) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (2) cukorbetegség (3) cukormentes (2) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (4) diéta (4) diétás (4) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (9) élesztő (3) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (7) finomű (1) focaccia (1) formázás (6) főzött (1) friss (2) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (3) gyors (6) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (13) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (5) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) kalci (1) Kálci (3) kalcirecept (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (12) kelttészta (13) kelt tészta (3) kenyér (6) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (7) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (2) legfinomabb (3) leggyorsabb (2) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (2) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (11) recept (23) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (6) rozs (1) rozskenyér (1) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (4) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (8) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (3) terhességi (5) tészta (10) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (7) zsömle (4) Címkefelhő

Kakaóscsiga (darázsfészek)

2016.01.25. 17:43 Kálci

 22041942_2080957281929865_9176346410284203485_o.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 tojássárga
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 3 dl langyos tej
  • 2 ek olaj

Töltelék:

  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg kakaópor
  • 20 dkg vaj vagy margarin (plusz valamennyi még a locsoláshoz is kell)

Locsoláshoz:

  • 2 dl tej vaníliás cukorral édesítve

 

  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tejszín

vagy ehelyett

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 10 dkg krémsajt

 

Az élesztőt fél dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához való anyagokból puha kelt tésztát gyúrunk, amit jól kidolgozunk. Az olajat akkor dagasztjuk bele amikor már összeállt a tészta.

45 percig langyos helyen pihentetjük. Utána vékony négyzet alakúra kinyújtjuk és megkenjük 10 dkg vajjal és megszórjuk a kakaóporos porcukorral. A tésztát henger alakúra felcsavarjuk és 2-3 cm széles karikákat vágunk belőle.

Egy magas falú tepsit vagy lábast fagyos zsírral vagy margarinnal bekenünk és a tésztakarikákat szorosan belefektetjük. Tetejét olvasztott vajjal vagy margarinnal meglocsoljuk úgy hogy ne maradjon sehol száraz a kakaós töltelék benne. Fél óráig kelesztjük. Előmelegített sütőben 180 oC-on sütjük. Kb. félidőnél (amikor kezd pirulni) rálocsoljuk a 2 dl vaníliás cukorral édesített tejet. 

Amikor teteje pirosra sült, az egész tömeget 5 dkg cukorral édesített 2 dl tejszínnel meglocsoljuk. Utána még 10 percig csendesített tűznél sütőben tartjuk.

vagy ha krémes mázat szeretnénk akkor míg sül a csiga, elkészítjük a mázat: a vajat és a krémsajtot a cukorral nem túl magas fordulaton habosra keverjük. Miután a csigákat kivesszük a sütőből, még forrón rájuk kenjük.

Horváth Ilona nyomán 

komment

Címkék: csiga recept kakaó kakaós darázsfészek kakaóscsiga

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr428312366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.