Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Burgonyás kenyér 2

2016.06.16. 11:04 Kálci

dscf3922.JPG

Hozzávalók:

  • 1 kg búzaliszt (BL55)
  • 50 g élesztő (friss)
  • 500 ml víz
  • 1 púpos evőkanál só
  • 1 db burgonya (főtt, áttört)
  • 1 db babérlevél
  • 100 ml krumpli főzővíz
  • 1 ek étolaj (kenni)

Elkészítés:

Kovászt készítünk: Az élesztőt és 5 deci langyos vízben (pici cukorral) felfutatjuk és hozzáadunk 500 g lisztet. Elkeverjük, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk érlelődni a kovászt 3-8 órát. (Néha meg kell keverni, mert különben kifut)

kovasz.jpg

Krumplit főzünk: Egy közepes burgonyát karikákra vágunk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A babérlevéllel és a sóval puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni. Kiszedjük a főtt burgonyát és villával összetörjük, majd abból a sós vízből, amiben főtt, öntünk bele 100 ml-t és összekeverjük.

Kenyér összeállítása:

Ha készen van a kovász, akkor a dagasztótálba öntjük a maradék fél kiló lisztet, majd a kovászt is és végül a burgonyát. Összeállítjuk a tésztát kézzel, majd dagasztógéppel 2-es fokozaton 15 percig dagasztjuk. 

elokeszuletek.jpg

Azután kiszedjük a tésztát a konyhapultra, lekenjük egy evőkanál olajjal. Lefóliázzuk és letakarjuk a konyharuhával, majd duplájára kelesztjük. Kézzel átgyúrjuk és formázzuk. (formázás itt: Burgonyás kenyér) Alul sütőpapírral bélelt jénaiba/pataki tálba/kacsasütőbe/öntött vas edénybe tesszük A lényeg, hogy legyen teteje és elég nagy legyen. Lefröcsköljük vízzel a tésztát és a jénai tetejét. Majd rátesszük a tál tetejét és fél órát még kelesztjük. Fél óra elteltével levesszük a konyharuhát és tetőt, éles késsel, gyors mozdulattal 3 vágást ejtünk a tésztán, majd ismét fröcsköljük vízzel a tésztát és tetőt.

kelesztes.jpg

Ezután rátesszük ismét az edény tetejét és hideg sütőbe tesszük 1 órára 250 C fokon alul felül sütésen. Mikor kisült ismét megfröcsköljük vízzel a kenyér tetejét.

dscf3921.JPG

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr968814104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.