Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Éjszakai kelesztésű kenyér

2016.09.21. 12:44 Kálci

20160921_112131_1.jpg

A kelt tészták körül jár az agyam már hónapok óta. Sütöttem kenyértől a kalácsig a perecen át sok mindent. 

A kenyér készítést imádom, de valahogy az mindig háttérbe szorul, mert a két fiam mellett nehezen tudom kivitelezni. De most megtaláltam a kisgyermekes anyukák kenyerét Krisztinek hála. (Nevére kattintva elérhetővé vélik az eredeti link) Bár le van írva ott is én most leírom egy kicsit átfogalmazva, de nagyon plagizálva, hogy miről is van szó. Remélem nem bánja. :)

Szóval ha eldöntötted hogy MÁSNAP reggel friss kenyeret raksz az asztalra és elkápráztatsz mindenkit akkor nincs más hátra mint fogni

  • 250 g lisztet
  • 2 dl vizet
  • 1 dkg élesztőt

Ezt a hármat fogod és összekevered egy edényben. Lefeded valamivel, hogy ne száradjon ki és félrerakod valahova ahol a gyerekek nem érik el. Erre mindenkinek van ideje szerintem. Eltelik a nap anélkül, hogy a kenyér eszedbe jutna. Amikor kezd eljönni az este és van egy kis időd akkor gyorsan kimérsz még

  • 40 dkg kenyérlisztet (BL80)
  • 2 teáskanál sót
  • 2 púpos evőkanál burgonyapelyhet (burgonyapüré por)
  • csipet aszkorbinsavat (c-vitamin)
  • 2 dl langyos vizet

És összegyúrod a kovásszal amit reggel bekevertél. Remélhetőleg van valami masinád amivel ki tudod dolgozni. 20 percre berakod dagasztani. Ha szépen kidolgozta a gép a tésztát akkor 20 percig keleszted még szobahőmérsékleten. (Közben adsz vacsorát a családnak és megfürdeted a gyerekeket) 

Ezután alaposan összegyúrod, kinyomkodod belőle a levegőt. A kelesztőtállal együtt a hűtőbe teszed és megvárod, amíg duplájára kel. Ez kb addigra következik be mire mindenki alszik és te elmosogattál, kiteregettél stb......

Ha úgy érzed hogy mindennel készen vagy akkor kiveszed a tésztádat a hűtőből és újra alaposan összegyúrod és megformázod a végleges formájára. (Limara videóján 9 perctől látható a formázás, de én is leírtam már egyszer)

Ekkor már abba a jénaiba/kacsasütőbe vagy fedeles bármibe teszed vissza, amiben majd reggel sütni fogod.Szilikonos sütőpapírral kibéleled, hogy ne ragadjon bele. Jénaival (tetejét is ráteszed) együtt beteszed a hűtőbe, jó éjszakát kívánsz neki és lefekszel aludni. :D

20160921_094602_1.jpg

Reggel amikor felébredsz kiveszed a hűtőből, a tetejét kedvedre megvágod, díszíted, magot szórsz rá, stb. Megpermetezed vízzel a kenyeret és a jénai tetejének belsejét is és egyből mehet a sütőbe.

20160921_094953_1.jpg

A sütőt bekapcsolod 230 fokra. Amíg melegszik a sütő, a kenyér is vele melegszik odabent, még egyet kel, hogy még szebb legyen. Amikor felmelegedett a sütő akkor visszaveszed 200 fokra. Innentől kezdve egy óráig sütöd. Az utolsó 10 percre leveheted a tetejét. Kikapcsolod a sütőt és még a sütőben pihen 10 percet. 

Ezután kiveszed egy rácsra hűlni és várod az elismerő szép szavakat a családtól! :)

20160921_113204_1.jpg

20160921_115134_1.jpg

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr1511732271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.