Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Fahéjas-csokis tekercs, gyümölccsel

2016.10.15. 15:19 Kálci

20161015_142149.jpg

Valamelyik nap láttam egy fotót az Artizán pékség kardamomos-vaniliás tekercséről. Azóta nem bírtam kiverni a fejemből ezért megpróbáltam megalkotni. Persze kardamom nincs a fiókban én meg várni nem tudok, úgyhogy lett fahéjas. :)

Hozzávalók

A tésztához

  • 250 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej (nálam tejmentes tápszer vagy növényi tej)
  • 35 dkg cukor
  • 25 g vaj (nálam zöld Vénusz margarin)
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál fahéj

A töltelékhez

  • Fél csomag Dr oetker prémium csokoládé puding
  • 2,5 dl tej (nálam tejmentes tápszer vagy növényi tej)
  • Fél marék Belga csokoládé pasztilla
  • fahéj

A tetejére

  • 25 g cukor
  • 2 ek forró víz
  • 1 kiskanál fahéj

Egy edénybe mérjük a lisztet, aminek a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet, amiben a cukrot már előzőleg feloldottuk. Beletesszük a két tojás sárgáját a fahéjat és a puha margarint. Összeállítjuk a tésztát, majd puha kelt tésztát dagasztunk. Hagyjuk kelni kb a duplájára, majd kicsit átgyúrva újrakelesztjük. 

A lehető legnagyobb négyzetre nyújtjuk. Megszórjuk fahéjjal és megkenjük VÉKONYAN a pudinggal. Egyik oldalát behajtjuk a 3/4ig majd a másik oldalról ráhajtjuk a maradék 1/3ot az előző hajtásra. Így egy 3 rétegű tésztát kapunk. A keskenyebb felénél 2 cm-es csíkokra vágjuk, majd csomót kötünk rá. Sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsibe rakjuk, és 20 percig pihentetjük. (Nekem nem volt több tepsim és sütőpaprom ezért került muffin papírba) Megszórjuk gyümölccsel. (Nálam most barack)

A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A felmelegedett sütőben addig sütjük, amíg a tekercsek teteje szépen meg nem pirul. Nálam 30 perc volt. 

Amikor forrón kivesszük egyből lekenjük őket a fahéjas cukorsziruppal. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2611809755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.