Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Mindennapi fehérkenyerem

2016.10.16. 12:03 Kálci

20161016_095911_1.jpg

A kenyér világnapja alkalmából dupla adag tésztát dagasztottam be.

  • 400 g finomliszt (BL 55)
  • 200 g kenyérliszt (BL 80)
  • 50 g rétesliszt (BFF 55)
  • 200 g öregtészta (katt ide ha nem tudod mi az)
  • 10 g (2 teáskanál) só
  • 35 g olvasztott margarin vagy vaj 
  • 3,5 dl víz (szénsavmentes ásványvíz, mert a csapvíz klór tartalma hátráltatja az élesztő munkáját)
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)

Ha nem ilyen arányban használjuk a liszteket, akkor a víz mennyiségén változtatni kell. A finomliszt kevesebb vizet vesz fel, mint a kenyérliszt! A legtöbbet pedig a rétesliszt szívja magába.

Az aszkorbinsav és a burgonyapehely lazítja, puhítja a tésztát és tartósít is. Jobb lesz tőle a kenyér, de ha nincs otthon akkor elhagyható.

20161015_205009_1.jpg

Kézzel összeállítjuk a tésztát az összes hozzávalóból. (Inkább kemény tésztának kell lennie, mint puhának.)

20161015_205752_1.jpg

15 perc alatt géppel kidagasztjuk. Aki még nem dagasztott kelt tésztát az katt ide a videóért. Ha úgy érezzük, hogy a tészta elterül és nem tartja a formáját akkor inkább még tegyünk bele lisztet mert a puha tészta 

20161015_211400_1.jpg

20 percig pihentetjük.

Majd újradagasztjuk kb 5 perc alatt.

Ismét 20 percig hagyjuk pihenni.

Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy  fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be.

20 percig pihentetjük és hajtogatunk.

20 percig pihentetjük és hajtogatunk, majd hagyjuk duplára kelni  

20161015_233106_1.jpg


Formázzuk veknivé (katt a videóért) vagy cipóvá (katt a videóért), majd fedeles kacsasütőbe vagy öntöttvas edénybe tesszük SÜTŐPPÍRRA. Ez kb 2,5-3 óra munka eddig.

Ezután van két lehetőségünk.

  1. Hűtőbe tesszük éjszakára (nálam 9 órát bent volt) Aztán kivesszük, hogy az edény és a kenyér is szoba hőmérsékletűre melegedjen. 
  2. Hagyjuk szépen megkelni, ami kb egy óra, de nagy melegben lehet, hogy 45 perc, hidegben lehet, hogy 1,5 óra is kell neki. 

A megkelt/megmelegedett tésztát pengével bemetsszük, vízzel alaposan lepermetezzük (az edény fedelét is), díszítjük és az edényt a forró sütőbe toljuk. Fedeles edényben sokkal egyenletesebben sül a kenyér.

20161016_085448_1.jpg


230 fokos sütőbe tesszük légkeverésen 30 percre, majd 200 fokon 15 perc normál sütésre, 15 percet fedő nélkül sütjük.

Nagyon megéri a fáradtságot. 

14642352_1559041197454812_3984675125236191251_n.jpg

14671104_1559041300788135_1345947182664292457_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr111812507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.