Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Croissant (tejmentes)

2016.10.30. 13:00 Kálci

20161030_104653.jpg

Akik ettek már igazi finom croissant azok tudják, hogy milyen élmény. A tejallergiásoknak ez nem adatik meg mivel vajat sem fogyaszthatnak. Ezért kipróbáltam tejmentesen és kijelenthetem, hogy pont olyan, mint az eredeti.

Hozzávalók 8 darabhoz
• 250 g fehér kenyérliszt (BL80)
• 20 g (1,5 evőkanál) kristálycukor
• 5 g (1 teáskanál) só
• 10 g friss élesztő
• 125 g (ml) langyos víz
• 100 g szoba-hőmérsékletű vaj (nálam Vénusz vajízű sütőmargarin)
• 1 közepes tojás, csipetnyi sóval felverve, a kenéshez
• sütőpapírral bélelt tepsi

Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. A cukrot szórjuk a közepébe. Az élesztőt is morzsoljuk a liszt közepébe és öntsük rá a langyos vizet. Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.
20161030_003415.jpg
Jól összedolgozzuk. Fedjük le és hagyjuk pihenni 10 percig. Ezután 10 percig géppel vagy kézzel dagasztjuk. 3szor hajtogatjuk 8 mozdulattal. Anélkül, hogy kivennénk az edényből, a tészta egyik szélét húzzuk felfelé, majd nyomjuk bele a közepébe. Kissé fordítsuk el az edényt, és ismételjük meg a folyamatot. VIDEÓ ITT
  • Újra fedjük le a tálat, és hagyjuk pihenni 10 percig
  • Hajtogassunk (2.)
  • Fedjük le a tálat, és hagyjuk pihenni 10 percig
  • Hajtogassunk (3.)
  • Fedjük le, és egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe. 

Reggel vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Borítsuk ki a munkalapra. Kézzel formáljunk a tésztából egy kb. 12x12 cm-es négyzetet! A vajat vágjuk egy nagyjából feleakkora téglalapra, mint a tészta, de a tészta ugyanolyan vastag legyen, mint a vaj. A vajat helyezzük átlósan a tésztára.

20161030_075429.jpg

A tészta sarkait hajtsuk rá a vajra, mintha egy borítékot készítenénk, és csomagoljuk be a vajat. Ha szükséges, kissé húzzuk meg a tésztát, hogy tökéletesen befedjük vele a vajat.

20161030_075508.jpg

Egy nyújtófával nyújtsuk laposra a tésztát kb. 1 cm vastag téglalapra. A tészta alsó harmadát hajtsuk középre hajtsuk rá a tészta felső harmadát.

20161030_075656.jpg

20161030_075712.jpg

  • Most három réteg tészta van egymáson – ez volt az első hajtás
  • Csomagoljuk a tésztát egy frissen tartó fóliába, és tegyük 20 percre a hűtőszekrénybe

20161030_082045.jpg

  • Vegyük ki a tésztát, csomagoljuk ki
  • Sodrófával kinyújtjuk téglalapra és az előzőhöz képest ellentétesen hajtogatjuk - ez a második hajtás
  • Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe ismét 20 percre
  • Vegyük ki a tésztát, csomagoljuk ki
  • Sodrófával nyújtsuk ki téglalapra és az előzőhöz képest ellentétesen hajtogatjuk - ez a harmadik hajtás
  • Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe most 40 percre

Vegyük ki a hűtőszekrényből, csomagoljuk ki, és nyújtsuk akkorára amekkorára csak tudjuk. 

20161030_100932_1.jpg

Vágjuk a tésztalapot hosszú, keskeny háromszögekre.
20161030_101032.jpg

Mindegyik háromszöget tekerjük fel, a szélesebb végénél kezdve. Helyezzük a croissant-okat az előkészített sütőlapra, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen elegendő helyük szépen megkelni.

20161030_101603.jpg

 

Addig kelesszük, amíg a sütő melegszik. Ha nagyon megkel akkor nem lesz az igazi az élmény. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra! Készítsünk elő 1 dl vizet! Sütés előtt kenjük meg a tekercseket a felvert tojással!

20161030_103402.jpg

Helyezzük a sütőlapot az előmelegített sütőbe, az oda készített vizet öntsük a felforrósított sütőbe és vegyük vissza a hőfokot 220 fokra.
Süssük kb 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. 

Ide kattintva videó érhető el a sülésről. 

20161030_105159_1.jpg

Megtölthetjük növényi tejjel főzött csokipudinggal is :) 

14907772_1576434092382189_1340635491_o.jpg

14923875_1576437372381861_1746092358_o.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: reggeli croissant margarin tejmentes margarinnal

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr6611915181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.