Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Joghurtos vajas kifli

2016.10.31. 16:01 Kálci

 20161029_105326_1.jpg

Hozzávalók:

Az aszkorbinsav és a burgonyapehely lazítja, puhítja a tésztát és tartósít is. Jobb lesz tőle a kifli, de ha nincs otthon akkor elhagyható.

A lisztet, a sóval elkeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, öntjük a joghurtot, az olvasztott vajat és a vizet. Végül hozzáadjuk az öregtésztát is kis darabokban és dagasztani kezdjük. Amint összeáll egy gombóccá és nem ragad a kezünkhöz dagasztógéppel folytatjuk a dagasztást kb 10 perc.

Aki még nem dagasztott kelt tésztát az katt ide a videóért.

Kelesztőtálba tesszük és 30 percre.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 10 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd letakarva pihentetjük a gombócokat 5-10 percig. Elkezdjük a gombócot egy irányba nyújtani, úgy hogy egy háromszöget kapjunk A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, majd feltekerjük a vastagabb oldalánál kezdve. A vékonyabb felét fogjuk az egyik kezünkkel és picit húzzuk, amíg a másik tenyerünkkel sodorjuk a tésztát.

Formázásos videóért katt ide

20161028_234324.jpg

20161028_234342.jpg

A feltekert kifliket tetszés szerint meghajlítjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetjük.

20161028_234658.jpg

Innen két lehetőségünk van:

  1. Letakarjuk őket, majd 30 percig kelesztjük.
  2. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára és reggel kivesszük. 30 perccel a kivétel után kapcsoljuk be a sütőt melegedni. 

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A kifliket megkenjük felvert tojással (elhagyható).

20161029_094210.jpg

Betoljuk a tepsit a forró sütőbe és 150 ml vizet beöntünk közvetlenül a sütő aljába (nem a kiflikre). Nagyon gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját.

Aki sajnálja a sütőjét (vízkő) annak azt tanácsolom, hogy egy kisebb tepsit tegyen a sütő aljába és abba öntse a vizet. 

Ennyi gőztől lesznek igazán ropogósak. Kb. 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra, ropogósra.

20161029_103209.jpg

Fokhagymás kifli:

3 gerezd fokhagymát apróra vágunk és ráöntünk annyi vizet, ami ellepi, teszünk bele egy késhegynyi sót és egy tojás sárgáját. Ezt összekeverjük és a kiflikre kenjük közvetlenül a sütés előtt. 

14980814_1583823094976622_6867219632087108176_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

 

komment

Címkék: kifli friss recept igazi egyszerű tejmentes ropogós békebeli

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2611917573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.