Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Kakaós aranygaluska fátyol

2016.11.03. 17:46 Kálci

20161103_173833.jpg

Van egy másik kedvenc blogom a Rupáner-konyha innen kaptam ma ihletet.

Hozzávalók:

Tésztához

  • 400 g finomliszt (Bl 55)
  • 2,5 dl 2,8%-os tej (tejmentesen: tápszer vagy növényi tej)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 púpos evőkanál  (25 g) kristálycukor
  • 50 g vaj (tejmentesen Vénusz vajízű margarin)
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só

A töltelékhez

  • 70 g vaj (tejmentesen Vénusz vajízű margarin)
  • 60 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy még 20 g kristálycukor)
  • 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 ek (20g) holland kakaópor
  • 100 g darált dió
  • 40 g vaj a végén locsolni (tejmentesen Vénusz vajízű margarin)

Elkészítése:
A liszt közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt. A szélére szórjuk a sót és ráütjük a tojást. A másik oldalra öntjük a mikróban kicsit megpuhított/olvasztott vajat.

20161103_150658.jpg

Végül az élesztőre öntjük a langyos tejet. Hagyjuk kicsit felfutni.

20161103_151231.jpg

Egynemű puha ragacsos tésztává keverjük.

20161103_151844.jpg

Kézzel vagy géppel addig dagasztjuk míg a táltól el nem válik a tészta. 

20161103_154127.jpg

Ezután meglisztezzük a tetejét és negyven percig kelesztjük.

20161103_161550.jpg

Lisztezett felületen minél nagyobb téglalappá nyújtjuk (nekem 40*50 cm-es lett), amit megkenünk az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórjuk az összekevert száraz töltelékkel. 

20161103_162658.jpg
A téglalapot hat egyenlő csíkra vágjuk, majd a csíkokat egymásra helyezzük

20161103_162807.jpg

Így kapunk egy emeletes csíkot, amelyet további hat kockára vágunk óvatosan. Ezeket a kockákat kivajazott püspökkenyérsütő formába sorakoztatjuk.

20161103_163038.jpg

Az asztalon maradt lehullott tölteléket rászórjuk és meglocsoljuk 40 g olvasztott vajjal.

180 fokra előmelegítjük a sütőt. Csak addig kelesztjük, amíg a sütő melegszik. Forró sütőbe tesszük, alul-felül sütésre. 25-30 perc alatt sül készre.

20161103_163822.jpg

Forró sütőbe tesszük, alul-felül sütésre. 25-30 perc alatt sül készre

20161103_173624.jpg

Kicsit túl jól sikerült, de Karácsony illat van a lakásban :)

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr7911927569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.