Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Pihepuha szendvics buci

2016.11.04. 19:27 Kálci

20161104_172744.jpg

Ennek a receptnek a születése annak köszönhető, hogy valami olyat szerettem volna sütni, ami belül pihepuha kívül viszont ropogós, de nem vastag és kemény. Hogy miért? Mert férjem nem szereti a kenyereimet, mert "nehezek" és kemény a héjuk.

  • 350 g finomliszt (BL55)
  • 2,5 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 teáskanál (5 g) só
  • 1 mokkáskanál cukor (2 g)
  • 20 g olvasztott vaj (Tejmentesen: olaj vagy Vénusz vajízű margarin)
  • 25 g élesztő
  • 1 evőkanál (10 g) burgonyapehely 
  • 1 késhegynyi aszkorbinsav
  • Kenéshez egy tojássárgája

Az aszkorbinsav és a burgonyapehely lazítja, puhítja a tésztát és tartósít is. Jobb lesz tőle a kenyér, de ha nincs otthon akkor elhagyható.

A liszt közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt. A szélére szórjuk a sót. A másik oldalra öntjük a mikróban kicsit megpuhított/olvasztott vajat. Végül az élesztőre öntjük a langyos vizet. Hagyjuk kicsit felfutni. Kézzel összeállítjuk a tésztát az összes hozzávalóból.

20161104_111114.jpg

Kézzel vagy géppel addig dagasztjuk míg a táltól el nem válik a tészta. 

20161104_120340.jpg

Háromszor hajtogatjuk:

  • Meglisztezzük a tetejét és 20 percig kelesztjük.
  • Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy  fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be. Videóért katt ide.
  • 20 percig pihentetjük és hajtogatunk.
  • 20 percig pihentetjük és hajtogatunk, majd hagyjuk duplára kelni .

Ha megkelt akkor 4 felé vágjuk. Kb 150 g-osak lettek. Ha szimpatikusabb a nagyobb buci, akkor 3-ba vagy kettőbe is vághatjuk. 

Mindegyiket gömbölyítjük mintha zsemlét formáznánk. Hagyjuk duplájára kelni őket, majd úgy formázzuk, mint a veknit. Videóért katt ide.

20161104_154804.jpg

Duplájára kelesztjük. Lekenjük tojássárgájával a tetejét. Ha akarjuk, akkor megszórjuk szezámmaggal. 

20161104_164926.jpg

A sütőt maximumra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit és ha van akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. ettől szépen felfúvódnak a bucik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 220 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk így nem szárad ki és szép ropogós héja keletkezik. 

 20161104_172527.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: mini kenyér tészta buci kelt puha zsemle kelttészta vekni tejmentes pihepuha

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2111930701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.