Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Kürtős kalács sütőben

2016.11.08. 15:48 Kálci

20161108_005910.jpg

20161108_010416.jpg

A különbség a sütőben sült és a tűzön sült kürtöskalács között az, hogy a nyílt lángon sült verzión megolvad a cukor és sütés után forgatják dióba, fahéjas cukorba. A sütőben sült verziónál még nyersen abba forgatjuk, amilyen ízűre szeretnénk, mert a cukor nem olvad meg rajta.

Hozzávalók 6 db-hoz:

  • 280 g finomliszt (BL55)
  • 15 g élesztő
  • 140 ml tej (tejmentesen: tápszer vagy növényi tej)
  • 1 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • egy csipet só
  • 40 g vaj (Vénusz vajízű margarin)

Forgatáshoz:

  • kristálycukor
  • fahéj 
  • darált dió

Ha fadorongon sütjük, akkor a tészta készítése alatt többször olajozzuk a dorongokat, hogy a tészta ne ragadjon rá sütés közben.

Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, az összes hozzávalót hozzáadjuk, és a tésztát bedagasztjuk. Szép egyenletes legyen - kb. 15-20 perc. Ha kész, megkenjük a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten kb. 30 percig.

20161107_231319.jpg20161108_000515.jpg

A megkelt tésztát kilisztezett asztalra borítjuk, és 4 mm vastag négyzetre nyújtjuk. A téglalap hosszabbik oldala kb. 50 cm legyen.

20161108_000554.jpg

Hosszában csíkozzuk fel a tésztát 2-4 cm széles csíkokra hosszában. Annyi kürtőskalács lesz, ahány csíkot csinálunk. A dorongokat jó vastagon beolajozzuk. A tésztacsíkokat a dorongokra csavarjuk. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a dorongot. A tészták felületét lekenjük vékonyan olvasztott vajjal, vagy étolajjal, és vastagon kristálycukorba forgatjuk a dorongokat. Ha diósat szeretnénk, akkor diós cukorba forgatjuk, ha fahéjasat akkor fahéjas cukorba.

Tepsibe állítjuk őket sorban. Kb 10 percig kelesztjük a dorongon. 

20161108_002111.jpg

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és pirulásig sütjük. Ha megsült a kalács, 1-2 percre hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról még melegen. 

TIPPEK:

Ha nincs fa formánk, akkor sörös dobozon vagy papírhengeren is süthetjük. Gyűjtsünk össze annyi sörös dobozt vagy papírhengert, amennyi kürtöskalácsot készítünk. Lemosás után szárítsuk ki a sörös dobozokat. Elég nagyra hagyva vágjunk alufóliát, hogy mindenhol betudjuk fedni vele dobozokat vagy a papírhengert. Az alufóliát kívülről lekenjük olajjal, ez azért fontos, hogy a végén le le tudjon a kalács jönni róla.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr7911942987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.