Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Kinyomós keksz

2016.11.09. 22:13 Kálci

keksz.jpg

Anyukámtól kaptam egy kekszkinyomót (LIDL-ben vette). Egy ikres anyukától pedig kaptam egy szuper receptet. 

Hozzávalók:

Száraz:

  • 450 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Nedves:

  • 180 g porcukor
  • 250 g szoba hőmérsékletű margarin vagy vaj (Vénusz vajízű vagy vaníliaízű margarin sokat dob az ízén)
  • 1 tojás
  • 3 tojás sárgája

A nedves hozzávalókat habosra keverjük robotgéppel.

20161109_174056.jpg

A száraz hozzávalókat összekeverjük és a nedvesbe keverjük. Nagyon ragadós tésztát kapunk.  5-10 percet hagyjuk állni és nagyon jól gyúrható formázható tésztává válik.

Én innentől 4 részre osztottam (250 g) és adagonként külön ízesítettem

20161109_175444-1.jpg

  • Az első az ízesítés nélküli
  • A másodikban 40 g pirított darált dió van
  • A harmadikban 40 g pirított darált mandula
  • A negyedikben 10 g holland kakaópor

A neheze most jön. A kinyomóba töltött szoba hőmérsékletű tésztát hideg és zsírmentes tepsibe nyomjuk.

A hideg tepsi nem szobahőmérsékletet jelenti, hanem azt, hogy a hűtőbe be kell rakni. Én a hideg erkélyt használtam amikor csináltam.

Odatartjuk a kinyomót a tepsihez és megnyomjuk. Várunk pár másodpercet és lassan felemeljük a kinyomót.

Így a tészta a tepsihez ragad és szép mintát kapunk. Ha egy minta nem sikerül és már nem zsírmentes a tepsi vagy nem hideg akkor valószínűleg már nem fog tapadni a tészta és nem válik le a kinyomóról.

tepsin.jpg

200 fokon alul felül sütéssel 8-10 perc alatt készre sül. Azt kell figyelni, hogy ha már kicsit megpirul az alja, akkor ki kell venni. 

TIPP: A tojásfehérje fagyasztható. Nekem egy fedeles műanyag edényben gyűlik a fagyasztóban. Jó lesz mézeskalács díszítésre vagy habcsóknak kiengedés után.

TIPP 2: A 3 tojás sárgája és egy tojás helyett használjunk két tojást és picivel több lisztet. Így nem marad meg a tojásfehérje.

TIPP 3: Ha vékony rudakat csinálunk egy-egy ízből és úgy rakjuk egymás mellett a kinyomóba, akkor vegyes színű kekszet tudunk csinálni.

TIPP 4: Szilikon formába nyomkodtam a maradékot és kisütöttem azt is

20161109_191918.jpg

20161109_193013.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: dió mandula keksz diós kakaós mandulás kinyomó kinyomós

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr4511946345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.