Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Hamburger

2016.11.10. 19:41 Kálci

20161109_165150.jpg

Szokás szerint Limara receptjét használtam de egy kicsit átalakítottam. Recept ITT.

Hozzávalók:

Zsemle 8 db-hoz

Hús 8 db-hoz

  • 1 kg darált hús (dagadó, lapocka, comb)
  • Két nagy fej (400 g) apróra vágott vöröshagyma
  • bors

 Bele:

  • Vöröshagyma
  • Paradicsom
  • Uborka
  • Saláta
  • Sajt
  • Bacon

Elkészítése:

A lisztbe mélyedést készítünk és oldalra belerakjuk a sót és az olvasztott vajat. Középre belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos joghurtos tejet. Amikor kicsit felfutott a közepébe beleütjük a tojást.

20161109_103645.jpg

Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd 20 percig dagasztjuk. 

Ha duplájára kelt, akkor kiborítom és 8 egyenlő (kb 130 g-os darabra vágom. Zsemlét formázok belőle.

 A megformázott zsemléket hagyom megint duplájára kelni. Ha megkelt, akkor lekenjük egész tojással és megszórjuk szezámmaggal. 

20161109_115641.jpg

20161109_125320.jpg

180 fokos sütőben sütöm kb 20 percig (Addig, amíg szép barnák nem lesznek)

20161109_133207.jpg

 Már a kelesztések alatt nekiállunk a belevalók előkészítésének.

A paradicsomot és az uborkát felszeleteljük a salátát megmossuk és nagyobb darabokra tépjük.

zoldsegek.jpg

A bacont megpirítjuk pici olajon. 

20161109_160040.jpg

A pirított hagymához a hagymát lassú tűzön pároljuk a bacon visszamaradt zsírjában. Amikor kicsit lepirul, akkor mindig öntünk rá egy pici vizet. Lepirítjuk és vizet öntünk. Ezt addig ismételjük, amíg szép barna színt nem kap. Ekkor az utolsó vizes felöntésnél megsózzuk és pici balzsamecetet öntünk rá. Sűrűre pároljuk.

hagyma.jpg

A húspogácsához az apróra vágott hagymát is ugyan így megpirítjuk, majd a húshoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 130-140 g-os adagokra osztjuk (8 részre). Kilapítjuk kicsit nagyobb kör alakra, mint a zsemle. Pici olajon kisütjük.

apro_hagyma.jpg

hus.jpg

A reszelt sajtot egy forró tapadásmentes serpenyőbe dobjuk és lassú tűzön elkezdjük pirítani. Amikor kicsit megpirul és elválik a tapadásmentes felülettől akkor egy gyors mozdulattal megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk. 

sajt.jpg

Ha mindennel készen vagyunk, akkor már csak az összeállítás van hátra. A sorrendet rátok bízom.

osszeallitas.jpg

20161109_160113.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

 

komment

Címkék: recept hagyma zöldség sajt házi kelt puha hamburger zsömle egészséges liszt zsemle kelttészta szezámmag formázás tejmentes hambi pirított karamellizált szezámmagos

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr8111948217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.