Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) croissant (1) csiga (1) csoki (4) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) custard (1) darázsfészek (1) dió (2) diós (1) egészséges (1) egyedi (1) egyszerű (5) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (5) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (11) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (1) kakaó (1) kakaós (2) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (4) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (4) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (9) recept (21) reggeli (1) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (2) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (3) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (4) zsömle (2) Címkefelhő

Leveles pogácsa (tökmagos és sajtos)

2016.11.13. 22:54 Kálci

 pogik.jpg

Hozzávalók 2 tepsihez:

Tésztához:

  • 500 g finomliszt (BL55)
  • 150 g hideg vaj (Vénusz vajízű margarin)
  • 400 g tejföl 
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 tk ecet
  • 3 tk (15 g) só

Kenéshez:

  • 100 g apróra zúzott tökmag
  • 100 g reszelt sajt
  • 100 g vaj (pogácsánként 50-50 g) (Vénusz vajízű margarin)

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • egész tökmag
  • 100 g sajt

Kimérjük és átszitáljuk a lisztet. Belekeverjük a sót. Kimérjük a vajat és összemorzsoljuk a liszttel.

20161112_114043.jpg

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A vajas liszt közepébe mélyedést csinálunk, amibe belerakjuk a tejfölt, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, az ecetet, majd beleöntjük a felfutott élesztőt.

Összeállítjuk a tésztát. Csak addig kell keverni amíg csomómentes nem lesz. Ez egy nagyon-nagyon lágy tészta, de nem szabad megijedni, jó lesz így. Benne hagyjuk a tálban és letakarjuk 15 percre.

A munkapultot megszórjuk liszttel. Ráöntjük a tésztát, a tetejét is lisztezzük, majd finoman átgyúrjuk a tésztát. Ha ragad megszórjuk még liszttel. Én itt ketté osztottam a tésztát és csináltam sajtosat és tökmagosat külön.

Letakarjuk a tésztát és hagyjuk pihenni 10 percet.

Elkészítjük a tökmagot és a sajtot. A tökmagot késsel durvára vágjuk (apróbb darabos legyen, de durva, nem darálék) majd az 50 g puha vajjal összekeverjük. A sajtot nagylyuku reszelőn lereszeljük. 

A tésztát alálisztezzük és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a vajas tökmagot, majd hajtogatjuk.

A téglalap 1/3-át felülről lehajtjuk, majd alulról a másik harmadot ráhajtjuk. Balról hajtunk 1/4 -et, majd jobbról hajtunk 1/4 -et. Végül összecsukjuk.

A hajtogatást még kétszer megismételjük 30 percenként.  (Összesen háromszor hajtogatunk)

Ezzel felváltva én a sajtosat is csináltam, aminél a vajat rákentem és a sajtot rászórtam az első kinyújtásnál. Majd azt is háromszor hajtogattam.

Az utolsó kinyújtásnál sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tésztát kinyújtjuk. A tökmagosat én egész vékonyra (fél centi) nyújtottam a sajtosat meg kb 1 cm-re hagytam. De ha nagyon magas nagyon leveles pogit akarunk, akkor hagyjuk 2 cm vastagra akár és 6 cm magas lesz sütés után.

20161112_143514.jpg

Szaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy kockákra vágjuk éles lisztezett késsel. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és a tojásfehérjével lekenjük. Tökmaggal vagy sajttal megszórjuk.

darbolt.jpg
Egyből mehet a sütőbe. Pirulásig sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: sajtos recept sajt tészta pogácsa kelt puha finom kelt tészta kelttészta pogi tökmag réteges tökmagos

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr6511956817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.