Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Varázs süti - Magic Cake

2016.11.21. 23:07 Kálci

20161121_172541.jpg

Egy barátnőm azt mondta valamelyik nap, hogy legyek trendi gasztro blogger. Kérdeztem, hogy azt hogyan kell? A válasz az volt, hogy süss Varázs sütit, mert az menő. Első reakcióm az volt, hogy nem élek drogokkal. Aztán elkezdtem utána olvasni és nagy meglepetésemre tényleg létező sütemény, ami külföldön már sokakat meghódított az egyszerűségével és nagyszerűségével.

Nem kell hozzá semmi különleges hozzávaló - csak azok amik egy piskótához is kellenek - és nem igényel nagy konyhai tudást. Szerintem elrontani sem lehet. Igazi adu ász a kezdő szakács konyhájában. Pont mint a saját levében sült csokitorta. 

És hogy miért varázssüti? Mert egy egyszerű folyékony tésztából a sütőben 3 rétegű sütemény válik. Egy vékony tészta talp egy pudingos krém és a habkönnyű piskótás felső réteg. Mi más ez ha nem varázslat?

Nézelődtem neten magyarul, de nem jártam nagy sikerrel. Egy angol nyelvű recept lefordítása mellett döntöttem. 

Teljesen szkeptikusan kevertem ki a tésztát. Közben mondtam a fiaimnak, hogy varázssütit sütök, amitől rettentő izgalom lett úrrá rajtuk. Már megérte nekiállni úgy éreztem :)

Az egész művelet kb 1,5 óra sütéssel együtt.

Csiribú-csiribá: 

  • 3 tojás 
  • 1 evőkanál (15 ml) víz
  • 90 g cukor
  • 90 g olvasztott vaj (Vénusz vajízű sütőmargarin)
  • 90 g finomliszt
  • 1 teáskanál (5 ml) vanília kivonat 
  • egy késhegnyi só
  • 375 ml tej (tápszer vagy növényi tej)

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, a cukorral és a vízzel fehéredésig verjük robotgéppel.

20161121_152557.jpg

Ha kifehéredett, akkor belecsurgatjuk a vajat, majd beleszitáljuk a lisztet. Belekeverjük a vaníliát.

20161121_154134.jpg

Ha homogén, akkor apránként hozzáadagoljuk a tejet.

TIPP: Ha nincs arománk, akkor a 90 g cukor helyett csak 70 g-ot mérjünk ki és két zacskó vaníliás cukort is rakjunk a tojássárgához.

A megmaradt tojásfehérjéket habbá verjük a késhegynyi sóval. Ha megvan, akkor ezt is finoman belekeverjük a tésztába. 

20161121_160201.jpg

Az egész egy folyékony valami marad. De ez így jó. Kivajazott tepsibe öntjük.

20161121_160321.jpg

TIPP: Én tortaformában próbáltam, de nem jó, mert kifolyik a tészta alul sütés közben. :( Legközelebb a 20*25 cm-es tepsimet fogom fogni. 

160 fokos sütőben sütjük 1 órán keresztül. Én addig sütöttem, míg szépen megpirult a teteje. Utána hagyjuk kihűlni, hogy szépen szeletelhetővé dermedjen. 

20161121_171858.jpg

Férjem szerint ez sült madártej, vagy rizs nélküli rizskoch. :) Nekem olyan hatása volt, mintha vaníliapudingos piskóta lenne. Mindenképpen finom. A gyerekek meg tömték magukba. Bár miután elhangzik, hogy varázssüti úgy gondolom, hogy minden gyerek elé bármit letehetünk két pofára fogja falni. 

TIPP: Olvastam pár variációt, amit még ki kell próbálnom.

  • GYÜMÖLCSÖS: Alulra bármilyen gyümölcs szórható
  • CSOKIS: A 90 g liszt helyett 50 g liszt és 40 g kakaópor keverékével kakaós változat süthető
  • KÁVÉS: A tejből ízlés szerinti mennyiséget főzött kávéval helyettesítünk

20161121_172528.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: süti gyors piskóta sütemény egyszerű varázslat magic varázs cake sodó custard varázssüti magiccake finomű

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr6611987016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.