Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Kéz szobor készítése

2016.11.30. 15:35 Kálci

20161130_151539.jpg

Rendhagyó posztot írok TUDOM. De gondoltam ez egy olyan dolog, amit közkincsé kell tenni így karácsony előtt. :)

Még nem tökéletes a módszerem, de igyekszem leírni minden buktatót, hogy más ne kövesse el azokat a hibákat amiket én. 

Egy (két éves) gyerekkéz szobrához szükséges alapanyagok

A formához:

  • 100 g precíziós alginát (a névre kattintva elérhető, hogy én honnan rendeltem)
  • 275 g víz
  • nagy tejfölös doboz (330 g-os tejfölé)

A kiöntéshez:

  • 140 g modell gipsz
  • 70 g víz

Az arányokat a gipsznél ne vegyük szentírásnak, jó kis tejföl sűrűségű masszával érdemes dolgozni.

1. lehetőség: Az alginátot belemérjük a tejfölös dobozba (mentolos illatú), majd folyamatos kevergetés közben beleöntjük a vizet. Belefér nem kell megijedni! Csak folyamatosan keverni kell, mert különben úszik a víz az alginát poron. Nagyon figyeljünk, hogy az aljáról is felkeverjük a port.20161112_194530.jpg

2. lehetőség: A vizet mérjük a tejfölös dobozba és az alginátot adagoljuk bele. Talán ez a legjobb választás, de még nem sikerült eldöntenem :(

3. lehetőség: Egy külön edényben keverjük ki, de ekkor nagyon oda kell figyelni, hogy igencsak gyorsan kell dolgozni, mert még át is kell öntenünk a tejfölös pohárba. Valamint ilyenkor nagyobb az esélye, hogy légbuborék marad a keverékben ami tönkre teheti a szobrot.

Ha csomómentesre kevertük (erre kb 1 percünk van), akkor nyomjuk a gyerek kezét bele a keverékbe és próbáljuk meggyőzni, hogy ne mozgassa. Mi erre a célra figyelem elterelést használtunk mese és gumicukor formájában :) Egy percig kell hogy ne mozgassa. 

Ha megkötött, akkor a gyerek keze simán kihúzható belőle.

20161112_200130.jpg

A kezdeti színe lila, dermedéskor kifehéredik, majd ha teljesen megköt akkor rózsaszín lesz. 

Ekkor már beleönthetjük a bekevert gipszet.

Nagyon figyeljünk oda, hogy a gyerek ujjai nagy valószínűséggel a tenyerük felé mutatnak így kis adag gipszet rakjunk csak mindig a formába és forgassuk, ütögessük addig amíg biztosak nem vagyunk abban, hogy minden ujjacskánál kitöltöttük gipsszel a formánkat.20161130_151328.jpg

Ha teljesen megtöltöttük a formát gipsszel akkor már "csak" 24 órát kell várnunk a kibontással. Igen tudom hogy a gipsz előbb megköt, de elhihetitek, hogy nagyon nem jó ötlet előbb szétszedni. Aki kíváncsi az letöri a gyerek ujját szépen sorban, amikor leszedi az alginátot. Elég morbid látvány :) 

20161130_151318.jpg

Az alginát lefejtésénél nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha nagyon megszorítjuk a formát attól is le tudnak törni a pici ujjacskák :(

Szóval óvatosan (nem feszegetve) késsel vagy tapétavágóval vágjuk le a tejfölös dobozt, majd az alginátot is a szoborról. Jó kis meló, de megéri :)

20161113_134210.jpg

20161113_010431_2.jpg

Vigyázzunk nehogy belevágjuk a gipszbe.

20161130_151216.jpg

komment

Címkék: gyerek láb karácsony ajándék szobor nagymama nagypapa kész kézzel egyedi készült

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr6311956729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.