Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (3) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (1) cake (1) CH (3) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (2) diéta (2) diétás (2) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (6) élesztő (1) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (6) finomű (1) focaccia (1) formázás (5) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (1) gyors (5) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (12) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (2) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (10) kelttészta (11) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (5) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (1) legfinomabb (1) leggyorsabb (1) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (1) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (10) recept (21) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (4) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (3) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (1) terhességi (3) tészta (9) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (5) zsömle (2) Címkefelhő

Legegyszerűbb fehérkenyér kezdőknek

2017.05.31. 16:55 Kálci

 

20170530_194310_1.jpg

Úgy vettem észre, hogy az öregtészta, a fedeles jénai és a dagasztás szavak sokakban félelmet keltenek és nem állnak neki kenyeret sütni. Ezért gondoltam csinálok egy receptet, amit mindenki meg tud sütni. 3 óra alatt, csak a legegyszerűbb összetevőkből, kézzel dagasztva, villanysütőben, fedeles edény nélkül. Akit ezzel sem tudok inspirálni azt nem is próbálom többé. maga a recept nem az enyém nem találtam fel a spanyolviaszt, de kipróbáltam és működik. Hozzátenném, hogy nem lett életem legjobb kenyere, de most nem ez volt a cél hanem az hogy sikerélményetek legyen.

  • 45 dkg (450 g) BL 55 Gyermelyi búzafinomliszt
  • 20 dkg (200 g) BL 80 Gyermelyi búzakenyérliszt
  • 10 g (2 teáskanál) só - A teáskanál az a legnagyobb kiskanál, amit a fiókban találsz
  • 2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
  • 3,5 dl szénsavmentes ásványvíz - A csapvíz klórtartalma megöli az élesztőt!!!!
  • Csipet cukor
  • 3 dkg (30 g) vaj - szerintem működik olajjal is simán ha tejmentesnek kell lennie

20170530_150800_1.jpg

  1. Fogjuk a mérlegünket- nem nem jó érzésre, mert úgy nem lehet kenyeret sütni - persze aki már ezret sütött az tud, de az nem ezt a receptet fogja nézni.
  2. Belemérjük a kétféle lisztet. Itt jön a 2. és 3. kérés, hogy miért kell kétféle és miért Gyermelyi? Hát azért mert minden liszt más mennyiségű vizet vesz fel és ha nem ezeket használod akkor lehet, hogy mehet a kukába az egész.
  3. A lisztbe belemérjük a sót. Bedobjuk a mikróba 30 mp-re, hogy átmelegedjen, majd megkeverjük. - Nem a mikró nem káros, amíg a fejedet nem dugod bele
  4. Belemorzsoljuk a fele élesztőt a közepébe.
  5. A vizet a pici cukorral is megmelegítjük a mikróban olyan melegre, hogy jó érzés legyen az ujjunkat beledugni. Ha meleg nem jó ha hideg az sem, mert a meleg megöli az élesztőt, fázni meg nem szeret.
  6. Ezt ráöntjük az élesztőre.
  7. Kimérjük a puha vajat is. Ne legyen folyós csak szoba hőmérsékletű. Ez is megy a vízbe.
  8. Megvárjuk hogy egy kicsit habozni kezdjen. Ez pár perc csak.
  9. Egy fakanállal összekeverjük az egészet. 20170530_151141_1.jpg
  10. Kiborítjuk a konyhapultra és elkezdjük gyúrni. - Ez melóigényes de megéri. Amikor már leszakadt a vállunk akkor hagyjuk hogy a gyerekek is játszanak vele kicsit. Nagyon fogják élvezni. Gyurma helyett tökéletes délutáni játék. Aztán folytatjuk addig, amíg olyan szép sima nem lesz és a karunk már tényleg leszakadni készül. (Ez a dagasztás egyszerűsített változata)20170530_151738_1.jpg
  11. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és hagyjuk állni  kb 40 percet. Olyan duplájára kell, hogy megnőjön a gombócunk. Ez az első kelesztés.20170530_161005_1.jpg
  12. Amikor letelt az idő akkor kiborítjuk a pultra és kilapogatjuk jó laposra. - Gyerekek ezt is nagyon szokták élvezni. - A lyukak úgyis eltűnnek a formázáskor nem kell pánikolni nem tudják tönkretenni.20170530_161152_1.jpg
  13. Na most jön a cipó formázása. Rakok inkább videót az a tuti :) Egy fontos hogy ne legyen szoros, szóval csak lazán tekerjük fel. Hasamat és ruhámat nem ér nézni! Örüljetek a videónak!

  14. Na ezután megint nincs dolgunk egy darabig. Szilikonos sütőpapíral leterített tepsire rakjuk és megint a konyharuhával letakarva állni hagyjuk 40 percet kb.

    20170530_161449_1.jpg

  15. Bemelegítjük a sütőt 220 fokra. Az aljába egy fém edénybe sok vizet rakunk.20170530_164548.jpg
  16.  Amikor már a duplája, akkor egy nagyon éles késsel bevágjuk a tetejét 3 helyen. Elvileg nem mindegy hogy hogyan vágjuk, de ahhoz még én is béna vagyok bevallom. :)20170530_165944_1.jpg

  17.  Lespricceljük vízzel. - Erre nekem egy ilyen 100 Ft-os virágspriccelős flakonom van, de ha van egy vízipisztoly a lakásban az is tökéletes. Annak is híján meg nyúljunk bele a vízbe és ujjainkkal locsoljuk meg óvatosan. Ezután mehet a sütőbe sülni kb egy órára, de inkább azt mondom hogy addig, amíg a kellő színt el nem éri. 

  18. Kivesszük majd átrakjuk egy rácsra és lespricceljük vízzel megint.
  19. Most már csak meg kell várnunk, hogy lehűljön.Ha melegen vágjuk meg, akkor nem lesz szép a vágási felülete :)

20170530_194119-1_1.jpg

TIPP: Ha csak egy nagyméretű sütőzacskót tudunk venni, akkor abba tegyük bele a kenyeret formázás után és spricceljünk bele vizet (a zacskóba), már sokat dob a kenyér héjának minőségén. Ha van bármilyen fedeles edényünk pl kacsasütő vagy hasonló akkor abba rakjuk bele. Így elkerülhető, hogy vastag kemény héja legyen. 

TIPP 2: Ha van egy kézi robotgépünk, akkor azt a csavaros kart azért találták ki hogy ne kelljen kézzel dagasztani. Ha van egy kenyérsütőnk akkor nézzünk ki egy programot, ami az elején dagaszt, és rakjuk bele a tésztát. majd ha lejárt a dagasztás ideje, akkor vegyük ki belőle.

TIPP 3: Ha ez a kenyér jól sikerült, akkor kattintsatok át ide a Mindennapi fehérkenyerem receptjére. Nem fogjátok megbánni. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

 

komment

Címkék: fehér kenyér kezdő egyszerű kezdőknek sütőben férfiaknak legegyszerűbb

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr2612555541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.