Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (5) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (2) cake (1) CH (5) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (2) cukorbetegség (3) cukormentes (2) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (4) diéta (4) diétás (4) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (9) élesztő (3) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (7) finomű (1) focaccia (1) formázás (6) főzött (1) friss (2) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (3) gyors (6) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (13) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (5) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) Kálci (2) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (12) kelttészta (13) kelt tészta (3) kenyér (6) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (7) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (2) legfinomabb (3) leggyorsabb (2) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (2) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (11) recept (23) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (6) rozs (1) rozskenyér (1) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (4) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (8) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (3) terhességi (5) tészta (10) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (7) zsömle (4) Címkefelhő

Teljes kiőrlésű péksütemény

2017.07.06. 12:54 Kálci

20170706_090405.jpg

Sajnos bekövetkezett amitől féltem 7,5 hónapos várandósan a reggeli cukorértékeim romlani kezdtek. Semmi másra nem tudtam visszavezetni, csak a péksüteményre. Mivel boltban csak megbízhatatlan dolgokat lehet venni ezért nem volt más választás csak az, hogy csinálok saját receptet. Összeszedtem minden lisztemet és tudásomat és megalkottam a tökéletes receptet :) Tudni kell, hogy a világból ki lehet kergetni a kemény, száraz tk dolgokkal így nem ez volt a célom, hanem valami finom puha dolog. Sikért nem kaptam, de vettem egy fajta előre kevert lisztet, ami jónak tűnt és gondoltam kihasználom az állományjavító hatását. Fogtam a két kedvenc receptemet a stanglit és a békebeli kiflit és gondolkodni, számolni kezdtem.

24 óra elkészíteni!!!!

Első lépés, hogy öreg tésztát készítünk egyik reggel. Nem kell megijedni. Fogunk lisztet, vizet és élesztőt, amit összekeverünk és 8-12 órára félrerakunk. Ez idő alatt a tészta túlkel és összeesik. Ez teszi majd finom puhává a tésztánkat.

  • 200 g tk búzaliszt
  • 150 ml langyos víz (nem csapvíz, mert a klór árt a tésztának)
  • 5 g élesztő

Amikor letelt a 8-12 óra, akkor kimértem a többi hozzávalót. 

  • 250 g VitaMill Teljes kiőrlésű kenyérMix búzacsírával
  • 150 g tk búzaliszt
  • 10 g élesztő
  • 200 ml víz (nem csapvíz, mert a klór árt a tésztának)
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek olivaolaj
  • 50 g tejföl (20%os Cserpes)
  • 15 g só

A vízben elkeverjük a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket, belerakjuk a tojássárgát és az olajat. Hagyjuk az élesztőt jól felfutni. Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. Utólag még kicsit liszteznem kellett, mert puha a tészta és ragadós.

Dagasztás után 45 percet kelesztjük, majd 70 g-os darabokat lemérve gombóccá formázzuk. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek, stanglinak vagy zsömlének. A magos kiflit úgy formázzuk, mint a simát, de nem görbítjük meg hanem vízbe forgatjuk, majd a magokba. 

KIFLI FORMÁZÁSA ITT

STANGLI FORMÁZÁSA ITT

ZSEMLE FORMÁZÁSA ITT

Ezután sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, letakarjuk folpackkal és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.

20170706_040153.jpg

Kifli, magos kifli:

Ébredés után kivesszük és előmelegítjük a sütőt 220 fokra alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet egy hőálló tálba (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)

Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.

20170706_084442.jpg

10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket. 

20170706_092610.jpg

Stangli, zsemle:

Ébredés után 0,5 órát kelesztjük szobahőmérsékleten, majd elkezdjük előmelegíteni a sütőt 220 fokra és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába.

20170706_090902.jpg

Ha felmelegedett, akkor lespricceljük a stanglik felületét vízzel és betoljuk a tepsit. Ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik. 

20170706_094741.jpg

Az ikreknek is ízlett :)

20170706_092512.jpg

Számításaimnál csak a lisztek szénhidráttartalmát vettem figyelembe! Nem biztos hogy jól csináltam ezért várom a kritikát olyanoktól akik jobban értenek hozzá. 

55 g körüliek lettek kisülve. 15 db lett belőle. Az összes tésztát figyelembe véve (1050 g ami 370 g CH) egy db kb. 25 g CH. A Vitamill liszt miatt a lisztek arányát nézve 14% körüli fehérliszt tartalma van és 86 % a teljes kiőrlésű.

Az én cukromat nem bántja :) 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: reggeli diéta kifli teljes házi puha cukor 160 zsemle péksütemény terhességi tk stangli diabétesz teljeskiőrlésű cukormentes diétás kiőrlésű CH

A bejegyzés trackback címe:

http://kalcirecept.blog.hu/api/trackback/id/tr7312644759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.