Kálci receptgyűjteménye

Sziasztok! Kálci vagyok. Székely nagymamám nevezett így és a családban rajtam is ragadt! A fenekén megülni nem tudó típusú embernek tartom magam. Olyannak, amilyen nagymamám volt. Nagyon szeretek sütni és főzni. A blogomat azért indítottam el évekkel ezelőtt mert magamnak szerettem volna írni valahova a recepteket amik beváltak. Okleveles vegyészként végeztem az SZTE-n. Talán szakmámból adódik, hogy minden receptem grammra pontos és remélem jól követhető. Célom most már nem a gyűjtögetés hanem az oktatás és az inspirálás. Iker fiaim születtek 2014-ben ezért kicsit alábbhagyott a konyhai ténykedésem, de 15 hónapos korukban ismét bevetettem magam a konyhába és rájöttem, hogy kár volt kihagynom ezt az időt! Azóta együtt sütünk és főzünk a fiúkkal nap mint nap. A gyerekekkel történő konyhai tevékenységekre mindenkit csak bátorítani tudok! A csoporttal inspirálni szeretnék mindenkit a sütésre és a főzésre. Mindenki jól tud főzni csak még nem tud róla vagy nem jó receptet fogott! Egyszóval GYERÜNK A KONYHÁBA

Bejegyzések

Kategóriák

Facebook oldaldoboz

Címkék

160 (4) 25 g CH (1) ajándék (1) alma (1) amerikai palacsinta (1) bab (1) baba (1) babapiskóta (1) bableves (1) banán (1) barack (1) barna (1) batyu (1) békebeli (2) bodza (1) bodzavirág (1) buci (2) cake (1) CH (4) croissant (1) csiga (1) csoki (5) csokilikőr (1) csokis (1) csokitorta (2) csokoládé (1) csokoládétorta (1) csupacsoki (1) cukor (1) cukorbetegség (2) cukormentes (1) custard (1) darázsfészek (1) diabétesz (3) diéta (3) diétás (3) dió (2) diós (1) egészséges (2) egyedi (1) egyszerű (8) élesztő (2) eper (1) fánk (1) fehér (2) fehérkenyér (1) férfiaknak (1) finom (7) finomű (1) focaccia (1) formázás (6) főzött (1) friss (1) gofri (1) gombó (1) gombóc (1) gyerek (1) gyerekeknek (1) gyerünkakonyhába (2) gyors (6) gyümölcs (1) gyurma (1) hagyma (1) halloween (1) halom (1) hambi (1) hamburger (1) házi (13) házikifli (1) húsgombóc (1) igazi (2) ikres (1) instagram (2) isteni (4) kakaó (2) kakaós (3) kakaóscsiga (1) Kálci (1) káposzta (1) káposztás (1) karácsony (1) karamellizált (1) karfiol (1) keksz (2) kelt (11) kelttészta (12) kelt tészta (2) kenyér (5) kész (1) készült (1) kezdő (1) kezdőknek (1) kézzel (1) kifli (7) kinder bueno (1) kinyomó (1) kinyomós (1) kiőrlésű (1) könnyű (1) körte (1) kovász (1) krémes (1) krumpli (2) láb (1) lángos (1) legegyszerűbb (2) legfinomabb (2) leggyorsabb (2) lekvár (1) lepény (1) leves (4) liszt (2) magic (1) magiccake (1) magyaros (1) mák (1) mámor (1) mandula (1) mandulás (1) margarin (1) margarinnal (1) mentes (1) mini (1) muffin (1) nagymama (1) nagypapa (1) nutella (1) olasz (1) öreg (1) öregtészta (1) palacsinta (1) pástétom (1) péksütemény (2) piac (1) piaci (1) pihepuha (1) pirított (1) pirospaprikás (1) piskóta (2) play doh (1) pogácsa (1) pogi (1) puding (1) puha (11) recept (23) reggeli (3) réteges (1) rétes (1) rétesliszt (1) ropogós (5) sajt (3) sajtos (2) sárgabarack (1) sóba (1) sóbavízbe (1) sodó (1) sörkifli (1) SOS (1) stangli (4) strand (1) strandos (1) sült (1) sütemény (2) süti (4) sütő (1) sütőben (2) sütőtök (1) sütőtökös (1) sváb (1) szelet (1) szendvics (1) szezámmag (1) szezámmagos (1) színes (1) szobor (1) szörp (1) tejmentes (7) tejmnetes (1) teljes (1) teljeskiőrlésű (2) terhességi (4) tészta (10) tigris (1) titkos (1) tk (1) tojás (1) tojáslepény (1) tök (1) tökmag (1) tökmagos (1) töltelék (1) töltött (3) töltöttkáposzta (1) torta (2) túró (1) túrógombóc (1) vanílilás (1) varázs (1) varázslat (1) varázssüti (1) vekni (1) vendégváró (1) vicces (1) vízbe (1) zabpehely (2) zabpelyhes (2) zakuszka (1) zöldség (2) zsemle (7) zsömle (4) Címkefelhő

Teljes kiőrlésű stangli (zsemle)

2017.10.11. 19:03 Kálci

22366682_2099341343424792_85711382329371383_n.jpg

Hozzávalók 6 db 110 g-os stanglihoz

  • 35 dkg (350 g) teljes kiőrlésű liszt (nálam nagyi titka teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
  • 7 dkg (70 g) búzasikér
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
  • 1,5 dl langyos tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
  • 1,5 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál olaj

 

A lisztet kimérjük és belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. Hagyjuk jól felfutni az élesztőt. Beleütjük a a tojássárgáját és belemérjük az olajat. Középen elkezdjük keverni addig, míg az összes lisztet bele nem dolgozzuk.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

Elfelezzük a tésztát és 6 stanglit formázunk belőle. 

Tipp: Ha kisebb stanglikat szeretnénk, akkor vegyük több részre a tésztát. 

1,5 órát kelesztjük szobahőmérsékleten (kelesztés vége előtt kb 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt) , majd megkenjük a vízzel kikevert tojássárgájával és megszórjuk sajttal.

Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit és ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.

komment

Címkék: diéta kifli recept gyors tészta buci házi kelt élesztő puha zsömle egyszerű 160 isteni finom zsemle terhességi stangli kelttészta formázás diabétesz teljeskiőrlésű ropogós diétás leggyorsabb legegyszerűbb legfinomabb CH gyerünkakonyhába