Burgonyás kenyér

Mindenki elkezdi valahol a kenyérsütést, én és még sokan mások Limara kenyerével kezdik az ikonikussá vált JBFK-val. Limara Jól bevált fehérkenyere egy szuper kenyér, amit mindenkinek ki kell próbálni. Ebből alakult az én az én burgonyás kenyerem receptje ami öregtészta mentes :)

Az eredeti poszt itt érhető el: https://www.limarapeksege.com/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html

Hozzávalók:

  • kb. 4-4,5 dl víz
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 70 dkg BL 80 liszt (20 dkg lehet más liszt)
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő

DSCF5344.jpg

Recept:

 A tésztát gépben dagasztatom 20 percig.

Kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. 

Mikor szépen megkelt, enyhén lisztezett felületre borítom, ellapogatom a kezemmel, megformázom.

kilapítom.png

Megformázás

    • Mindkét oldalról behajtom, és lenyomkodom:

behajtom.png

    • A felső részét behajtom hogy háromszög alakú legyen

háromszög.png

    • Ezután feltekerem. Minden tekerésnél lenyomom a tésztát.

feltekerve_1.png

    • Összecsípem és megfordítom a tésztát.

jénaiban.jpg

Kacsasütőt sütőpapírral kibélelem, a tetejét rátéve hagyom duplájára kelni. Ekkor pengével bevágom, további 15-20 percig hagyom kelni.

megkelt.jpg

A kacsasütő tetejét belülről jól bespriccelem vízzel, majd hideg sütőben kezdem sütni.

220-230 fokra állítom, kb. 50-55 percig sütöm. Az utolsó 10 percre leveszem tetőt, ekkor vastagabb lesz kicsit a kenyér héja. ha még nem barnult meg, akkor hagyom a sütőben még.

Mikor kész rácsra teszem hűlni, hideg vízzel lespriccelem.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.