Héveknédli Bableveshez :)


végtermék.png    

Hozzávalók

Tésztához:              

  • 700 g liszt
  • 4 teáskanál só
  • 5 dkg élesztő (2 dl tej langyos tejben 1 csipet cukorral a felfuttatva)
  • 1 tojássárga
  • 4 evőkanál olvasztott zsír
  • szükséges mennyiségű langyos víz (2-2,5 dl)

 A szóráshoz:

  • búzadara
  • zsír a kenéshez

 

A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk

tészta.png

A tésztát 4 részre vágjuk

4 darabban.png

 

Minden egyes darabot téglalappá nyújtunk

nyújtva.png

Olvasztott zsírral megkenjük a lapot, és egyenletesen megszórjuk búzadarával

bekenve.png

Felcsavarjuk

 

feltekerve.png

Aztán a felcsavart tésztát megcsavarjuk

megtekerve.png

Végül „csomót” kötünk belőle.

megkötve.png

Egy edényt (én Tefal wok-ban csinálom) bőven kikenünk hideg zsírral, majd a zsírt vastagon megsózzuk.

Az edénybe beletesszük a megtekert gombócokat

fazékban.png

Lefedjük és fél órát tovább kelesztjük.

Ha a fél óra lejárt, a kezemmel középen óvatosan széthúzzuk a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntünk 1 dl langyos vizet.

vizes.jpg

Két lehetőség van a sütésére:

  • Újra lefedjük az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) tesszük. Kb. 1 órán át legkisebb tűzön lassan sütjük. 45 perc után levesszük a lábasról a fedőt. Ha már a tűpróba azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsoljuk a „gázt” és megpirítjuk a tésztát.Ezután megfordítjuk és így is pirítjuk pár percig.megfordítva.png
  • Bármilyen fedeles edényben készíthető. (kacsasütő, jénai, öntöttvas) Lefedjük az edényt, és előmelegített tűzhelybe tesszük. Kb. 1 órán át 220 fokon sütjük

20161106_183747_1.jpg

Sváb bableveshez tálaljuk (Katt ide a receptért)