Túrógombóc

20161119_134448-1.jpg
Hozzávalók
Gombóc (kb 20 db)
 
  • 1 dl (80 g) búzadara
  • 25 dkg (250 g)  túró
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál (70 g) kristálycukor
Forgatáshoz:
  • 250 g zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál (25 g) olaj

Öntethez:

  • 330 g (egy nagy pohár) tejföl
  • 3 evőkanál (45 g) kristálycukor
 
 
Összekeverjük a gombóc hozzávalóit, majd hagyjuk állni legalább 1 órát, de ha 3-4 órát áll az a legjobb.

20161119_113713.jpg

20161119_113857.jpg

Amíg állnak a gombócok, addig zsemlemorzsát pirítunk az olajon.

20161119_125923.jpg

20161119_132159-1.jpg

A cukrozott tejfölt is elkészítjük. Kristálycukor is lehet mert feloldódik a tejföl nedvességtartalmától mire elkészülnek a gombócok.

Ezután (20-25 g) golyókat formázunk a tésztából. (21 db lett nekem)
20161119_131723-1.jpg
Forró (gyöngyöző) vízben kifőzzük. Ha nem elég meleg a víz akkor csak ázik a gombóc és szétfől. Nem kevergetjük! Esetleg ha letapad, akkor finoman megmozdítjuk a gombócot egy kanállal. Akkor jó ha már feljöttek a gombócok és még főzzük 2 percig.

20161119_131755-1.jpg

20161119_132328-1.jpg

Kiszedjük a vízből és pirított zsemlemorzsára rakjuk. Ha kicsit hűlt akkor beleforgatjuk a zsemlemorzsába. Ha egyből forgatjuk akkor előfordulhat, hogy összetörik. 
20161119_133859-1.jpg
Cukrozott tejföllel tálaljuk.
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.