Gesztenyetorta (Orsinak)

DSCF6937.JPG

Hozzávalók:

Krém:

  • 4 dl tej
  • 4 kanál liszt
  • 1 kocka Ráma
  • 250 g porcukor
  • rumaroma
  • 2 gesztenyepüré

Piskóta:

  • 8 tojás
  • 400 g cukor 
  • 2 dl víz
  • 250 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaópor

Díszítés:

  • transzfer fólia
  • 2 tábla ét tortabevonó
  • bronz színű csoki drazsé
  • boldog szülinapot tábla
  • tortagyertya
  • tejszínhab

Legelőször a főzött krémet készítjük el. A 4 dl tejet a 4 evőkanál liszttel robotgéppel elkeverjük, majd alacsony lángon folyton keverve összefőzzük. Én a robotgép alacsony fokozatán kevertem végig. Nem kell megijedni nagyon kemény nyúlós valami lesz belőle. Félrerakjuk hűlni.

Utána elkészítjük a piskótát. A 8 tojás sárgáját a 400 g cukorral és a 2 dl langyos vízzel habosra verjük, úgy hogy a vizet csak apránként öntjük hozzá. Addig verjük amíg a cukor el nem olvad. Belekeverjük a sütőporos, kakaós lisztet. A 8 tojásfehérjét is kemény habbá verjük és a keverékbe óvatosan belekeverjük. 26 cm-es tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd a piskótát két részletben sütjük meg kb 30 perc alatt 180 oC-on. Én először kb a 2/3-t sütöttem meg, amit félbe vágtam. A maradékot megsütöttem és megfordítottam a piskótát, hogy a torta teteje egyenes legyen. Ezt is hagyjuk kihűlni.

A krém másik felét is elkészítjük. 1 kocka Rámát 250 g porcukorral egy kis üveg rumaromával és 2 csomag gesztenyepürével habosra verünk robotgéppel. Ehhez keverjük a korábban elkészített főzött krémet.

Ezután nincs más dolgunk mint összeállítani a tortát: 1 piskóta, krém, 1 piskóta, krém, 1 piskóta, kevés krém. 

Úgy osszuk el a krémet hogy az oldalára is jusson. Ha ez kész akkor egy tálca felett, bal kézben tartva a tortát jobb kezünkkel könnyedén be tudjuk borítani a csoki drazséval a torta oldalát.

A transzfer fóliát kicsit nehezebb használni. (Nem azt írom le ahogy csináltam hanem ahogy legközelebb csinálnám.) 2 tábla tortabevonót gőz fölött felolvasztok. A fóliát lerakom az asztalra, ráhelyezem a tortaformát, majd óvatosan belecsurgatom a felolvasztott csokit. Ha kihűlt akkor a fóliát lehúzzuk a csokiról. Így nagyon szép mintát kapunk, aminek a felülete teljesen sima. Ezt a lapot rátesszük a torta tetejére. Ekkor nyilván a pereménél látszani fog a csoki lap széle amit elrejtünk a gesztenyés krémmel vagy tejszínhabbal. Tetejére rátettem a gyertyát és a táblát.

Szerintem nem nagy munka, és nagyon látványos.

Boldog 26. szülinapot Orsi!