Zakuszka (Ványolós módra)

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű. Legtöbb esetben pástétomként használják, és kenyérre kenve fogyasztják, de szószként húsok mellé, illetve szószok, raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is tökéletesen megállja a helyét. A paprikakrém tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára, gyakorta kínálják kenyérre kenve, teával.

Hozzávalók:

  • 2 kg paradicsompaprika
  • 1 kg sárgarépa
  • 0,75 kg szárazbab megfőzve
  • 1,5 kg hagyma
  • 1 liter paradicsomlé
  • 7,5 dl olaj
  • szemes bors 10 szem
  • 3 babérlevél

Az elkészítés:

A hagymát nagyon apróra kell vágni, vagy inkább ledarálni, az olajon egy órát dinsztelni, majd bele kell tenni a darált paradicsompaprikát és a darált sárgarépát, ezt is együtt egy órán keresztül főzni.

Hozzátesszük a ledarált főtt babot, beleöntjük a paradicsomlevet, belerakjuk a sót, borsot, babérlevelet és még háromnegyed órát rotyogtatjuk. Forrón üvegekbe rakjuk, a tetejére egy kevés befőző port (szalicilsav) hintünk s végül száraz dunsztba tesszük.

Lehet hozzá 1 kg sült padlizsánt is hozzátenni, akkor egy kicsit másabb lesz az állaga.