Teljes kiőrlésű rozsos zsemle

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 150 g rozsliszt
  • 200 ml víz
  • 1 danon activia krémes natúr joghurt
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 ek olivaolaj
  • 15 g só
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet sütőpor
  • 50 g dinsztelt hagyma (elhagyható)
  • 1 ek köménymag (elhagyható)

A vizet langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Minden hozzávalót lisztes kézzel alaposan összedolgozunk (ragadni fog de az nem baj). Folpackkal letakarjuk és 8-10 órára a hűtőbe tesszük.

Lisztes kézzel alaposan kidagasztjuk. Ekkor már nem ragad, mert beszívta a liszt a folyadékokat. 

Fél órát hagyjuk langyos helyen kelni. Ezután 8 részre vágjuk, majd zsemléket formázunk belőle. (Limara leírása szerint: Minden gombócot a tenyerembe veszek, a szélét a közepe felé húzom, miközben forgatom is a tésztát a kezemben. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű, feszes.)

De van videó is: http://www.youtube.com/watch?v=GWuVZiqBTKA

Sütőpapírra teszem a gombócokat és további 30 percig kelesztem. 

200 oC-ra előmelegített sütőben légkeveréssel 10 perc alatt megsül. (Ha érezni lehet az illatát akkor jó)

 Nekem ez vált most be, de még fejlesztés alatt áll a recept!