Ikres kifli


20161024_134538.jpg

Hol is kezdjem.... Régen írtam a blogra. Nem nagyon van időm sütni/főzni pedig nagyon imádok! A sütés meg az ikrek mellett csak altatás után jöhet szóba nálunk. :)

Hol is folytassam..... Van egy Facebook csoport az Ikres anyukák csoportja :) Imádom. Inspiráló, segítőkész csajok sokasága! Aki még tervez gyermeket vállalni annak ikreket kívánok már csak azért is,hogy tagja lehessen a csoportnak (na meg másért is). Szóval a recept onnan van a csoportból. :) Mindenki lázba jött és ilyet süt! Eredeti recept 

Ez az a sütés amivel visszatértem a régi énemhez. :) Remélem a lendület megmarad. Tejmentesen készítettem, mert a fiúk tejfehérje allergia gyanúsak. :( Este amíg mosogattam a dagasztógép megdagasztotta, a vacsora ideje alatt pedig megsült! :)

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 2.5 dl tej (víz, növényi tej vagy tápszer)
  • 25 g friss élesztő vagy egy csomag instant
  • 25 g olvasztott vaj (zöld vénusz kockamargarin vagy olaj)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 púpos teáskanál (5 g)só 
  • kenéshez: Tojás

 20161024_110739.jpg

Elkészítés:
A lisztet beleöntjük egy keverőtálba, a közepébe morzsoljuk az élesztőt és rászórunk egy pici cukrot. Erre öntjük a langyos tejet. ha az élesztő felfutott mehet hozzá a só, és az olvasztott margarin. 

20161024_110859.jpg
Pár perc alatt kézzel összeállítjuk a tésztát. Ha ragadna akkor addig adunk hozzá plusz lisztet amíg már nem tapad a kezünkhöz.

20161024_111514.jpg

Géppel vagy kézzel kidagasztjuk.

20161024_113119.jpg

Nem kell keleszteni, de most nem volt időm azonnal formázni így megkelt. :)

20161024_123806.jpg

Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kerekre kinyújtjuk (kb 30 cm). A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.

20161024_124431.jpg

A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük tojással. Az első adag kiflik túl vékonyra sikerültek így csomót kötöttem rájuk és megszórtam őket szezámmaggal.

20161024_125211.jpg
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés).
A kifliknek elég csak addig kelniük, amíg a sütő melegszik.

20161024_131400.jpg

A sütő aljába tetszünk egy hőálló edényt, amibe 150 ml vizet öntünk. Vigyázzunk a felcsapó gőzzel!!!!

Majd azonnal betoljuk a kifliket sülni.

15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

20161024_134253.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.