Sörkifli (nem csak sör mellé)

 20190222_143939.jpg

Anyukám szokta sütni ezt a kiflit, ha vendégek jönnek. Mindenki kedvence :)

Megtölthetjük kolbásszal és szórhatunk rá sajtot, de anélkül is finom. Nagy előnye, hogy nagyon hamar készen van.

Hozzávalók:

  • 550 g búzafinomliszt (BL55) 
  • 80 g zsír (margarin vagy vaj is lehet)
  • 50 g (egy egész) friss élesztő vagy két zacskó szárított
  • 1 ek só (15-20 g) (én ezt sósan szeretem, akinek sok az rakjon csak 10 g-ot)
  • 1 db egész tojás
  • 3 dl tej (2,8%-os) tejmentesen lehet rizstej, kókusztej, vagy mandulatej

Recept:
 

A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, közepébe morzsolom az élesztőt. Egy edényben meglangyosítom a tejet a zsírral, majd az élesztőre öntöm. 

Összekeverem, majd kidagasztom. Nagyon puha tésztája van. Természetesen ha nagyon ragad akkor kell még hozzá tenni lisztet, de semmiképpen ne legyen kemény a tészta. Nem kell keleszteni.

Ha kész, akkor 4 részre osztom. Kerekre nyújtok minden darabot. A darabokat 8 felé vágom. Ízlés szerint töltöm sonkával, sajttal vagy kolbásszal. Feltekerem kifli alakúra. Tepsire teszem megkenem tejjel a tetejét és megszórom sajttal, szezámmaggal vagy csak őrölt köménnyel. 

15-20 percig hagyom kelni a kész kifliket.  A sütőt ezalatt alul felül sütésen 180 fokra előmelegítem. Vagy légkeverésen 160 fokra.

Aranybarnára sütöm. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.