Káposztás húsgombóc, Avagy az én töltött káposztám :)

A mi töltött káposztánk két kultúra ötvözéséből alakult ki. Az egyik nagymamám sváb a másik székely volt. Anyukám két féle töltött káposztát ismert így és szerette mindkét verziót, ezért a két receptet ötvözve kialakult a mi családi töltött káposztánk. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. 

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 300 g füstölt házi sonka
  • 700 g darált hús
  • 1 db tojás
  • 100 g rizs (kicsit több mint 1 dl)
  • 2 fej vöröshagyma (kb. 300 g)
  • olaj
  • 4 teáskanál pirospaprika
  • 1,5 liter víz
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 2 ek (40 g) liszt
  • 2 gerezd fokhagyma

Recept:

Az összes vöröshagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre pirítjuk. 

A töltelékhez összekeverjük a húst, rizst, tojást, a vöröshagyma egynegyedét megdinsztelve (kb 50 g), sózzuk, borsozzuk. A tölteléket jól összedolgozzuk. Gombócokat gyúrunk belőle.

A maradék vöröshagymából olajon pörkölt alapot készítünk két teáskanál pirospaprikával. 

A savanyú káposztát beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. Az egy harmadát a pörkölt lapra rakjuk. Erre megy a gombócok fele, fele füstölt hússal. Ismét káposzta, majd gombóc hússal, végül a tetejére káposzta. Felöntöm annyi vízzel ami ellepi. Lassú tűzön főzöm addig, amíg a rizs meg nem fől a gombócok közepén is. 

Ha megfőttek a gombócok akkor kiszedem őket és két evőkanál lisztből világos zsemleszínű rántást készítek amibe belerakom az apróra vágott fokhagymát és két teáskanál pirospaprikát. Ezzel berántom a káposztát. Ha forrt egyet visszapakolom a gombócokat!

Tejföllel tálalom! :)