Pupusas

El Salvador nemzeti eledele sütőben sütve :)

Először amikor kipróbáltam akkor nem ízlett, mert akár milyen szenesre sütöttem a külsejét nem sült át a széle. Nyers lisztes íze volt! Akkor elhatároztam, hogy legközelebb berakom a sütőbe. Hát megtettem és így már isteni lett. Nagyon kiadós étel a nap bármelyik étkezésére! Ráadásul magunkkal is tudjuk vinni bárhova :)

20160531_231955_1.jpg

Hozzávalók 6 adag tésztához:

  • 300 g búzaliszt (BL55)
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 50 ml étolaj
  • 120 ml víz

A töltelékhez:

Igazából csak a képzelet szab határt, mert bármivel megtölthetjük ami van otthon. Én most minimálisra vettem a töltelék összetételét, de így is finom.

  • 100 g trappista sajt (reszelt) - A fiúknak pékmester sajttal, mert tejmentesen esznek :)
  • 2 evőkanál gépsonka (kockázott)
  • 1 púpozott evőkanál újhagyma (apróra vágva)

Recept:

A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk. Hagyjuk picit pihenni. A sonkát és a hagymát apróra daraboljuk. A sajtot lereszeljük. Egy tálba tesszük a hozzávalókat és jól összekeverjük. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, kerekre kinyújtjuk, teszünk bele 1 púpos evőkanálnyit a töltelékből. 

20160531_224200_1.jpg

A széleit összecsípjük.

20160531_224235_1.jpg

Kicsit lapítjuk még azelőtt, hogy a végét bezárnánk, hogy ki tudjon jönni a levegő. Majd bezárjuk a végeit is és sodrófával kinyújtjuk laposra.

20160531_224352_1.jpg

Egy teflon serpenyőben (olaj nem kell hozzá) pár perc alatt kicsit megsütjük előbb az egyik majd a másik oldalát is. Majd tepsibe pakoljuk és 200 oC-on előmelegített sütőben10 perc alatt megsütjük. A képen látszik (sütőben sütés előtt/után), hogy ez idő alatt még barnul és meg is dagad a tészta. Nekem kicsit kifolyt a sajt az egyikből, de ez nem ront az ízén.

 page_6.jpg