Burgonyás kenyér 2

dscf3922.JPG

Hozzávalók:

  • 1 kg búzaliszt (BL55)
  • 50 g élesztő (friss)
  • 500 ml víz
  • 1 púpos evőkanál só
  • 1 db burgonya (főtt, áttört)
  • 1 db babérlevél
  • 100 ml krumpli főzővíz
  • 1 ek étolaj (kenni)

Elkészítés:

Kovászt készítünk: Az élesztőt és 5 deci langyos vízben (pici cukorral) felfutatjuk és hozzáadunk 500 g lisztet. Elkeverjük, letakarjuk konyharuhával és hagyjuk érlelődni a kovászt 3-8 órát. (Néha meg kell keverni, mert különben kifut)

kovasz.jpg

Krumplit főzünk: Egy közepes burgonyát karikákra vágunk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A babérlevéllel és a sóval puhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni. Kiszedjük a főtt burgonyát és villával összetörjük, majd abból a sós vízből, amiben főtt, öntünk bele 100 ml-t és összekeverjük.

Kenyér összeállítása:

Ha készen van a kovász, akkor a dagasztótálba öntjük a maradék fél kiló lisztet, majd a kovászt is és végül a burgonyát. Összeállítjuk a tésztát kézzel, majd dagasztógéppel 2-es fokozaton 15 percig dagasztjuk. 

elokeszuletek.jpg

Azután kiszedjük a tésztát a konyhapultra, lekenjük egy evőkanál olajjal. Lefóliázzuk és letakarjuk a konyharuhával, majd duplájára kelesztjük. Kézzel átgyúrjuk és formázzuk. (formázás itt: Burgonyás kenyér) Alul sütőpapírral bélelt jénaiba/pataki tálba/kacsasütőbe/öntött vas edénybe tesszük A lényeg, hogy legyen teteje és elég nagy legyen. Lefröcsköljük vízzel a tésztát és a jénai tetejét. Majd rátesszük a tál tetejét és fél órát még kelesztjük. Fél óra elteltével levesszük a konyharuhát és tetőt, éles késsel, gyors mozdulattal 3 vágást ejtünk a tésztán, majd ismét fröcsköljük vízzel a tésztát és tetőt.

kelesztes.jpg

Ezután rátesszük ismét az edény tetejét és hideg sütőbe tesszük 1 órára 250 C fokon alul felül sütésen. Mikor kisült ismét megfröcsköljük vízzel a kenyér tetejét.

dscf3921.JPG