Zsemle

 20160803_173808.jpg

A kiindulási recept természetesen a kelt tészták királynőjétől Limarától származik. 

  • 3 dl víz (összesen kell ennyi a főzővizet egészítsük ki)
  • csipet aszkorbinsav
  • 1 közepes főtt krumpli (2 tk sóval  és babérlevéllel főzve)
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 dkg élesztő

A zsemle sütésének előtti estén elkészítem az öregtésztát, amihez kell jelen esetben 125 g finomliszt, 75 ml víz, csipet cukor, csipet só, egy kis darab élesztő, egy kiskanál olaj. Az élesztőt a cukros vízben felfuttatjuk majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Ebből egy kis méretű kelt tészta gombóc lesz. Kidagasztás után beolajozom a felszínét, majd egy folpack darabbal letakarva kelesztem másnapig. Még ekkor egy közepes fej krumplit felszeletelve megfőzök sós vízben egy babérlevél társaságában. Hagyom saját levében kihűlni.

oregteszta.jpg

Az öregtésztát a többi hozzávalóval együtt összekeverem. Kimérem a krumpli főzőlevét kb 1 dl. (Az élesztőt a szükséges maradék vízben (kb 2 dl) a cukorral felfuttatom) A krumplit villával összetöröm. Dagasztógépben kidagasztom a tésztát, majd kelesztőtálban hagyom duplájára kelni. Közben 20 perc után kissé átgyúrom.

dagasztas.jpg

Ha szép hólyagosra kelt, kiborítom, 8 darabra vágom, egyenként gömbölyítem őket. 10 percig pihentetem, majd formázom a zsemléket. Minden gombócot a tenyerembe veszek, a szélét a közepe felé húzom, miközben forgatom is a tésztát a kezemben. Érezni lehet, mikor már szép gömbölyű, feszes.

Sütőpapírra teszem miután leolajoztam mindegyiket. Addig kelesztem míg a sütő bemelegszik. Oly módon sütöm, hogy a sütő aljába vízzel teli edényt rakok. A 200 fokra előmelegített sütőbe teszem a kb duplájára kelesztett zsemléket. 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm.