Kakaós napraforgó kalács

20160919_165937_1.jpg

Hozzávalók:

  • 80 dkg finomliszt
  • 4 dl tej (tejmentes tápszer vagy növényi tej)
  • 3 dkg élesztő
  • 20 dkg cukor
  • 6 ek olaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

 

  • 3 ek holland kakaópor
  • 5 ek cukor
  • 100 g olvasztott vaj (tejallergiásoknak zöld vénusz margarin)
  • +1 tojás a kenéshez

 

Langyos "tejben" az élesztőt egy csipet cukor társaságában felfuttatjuk. A többi hozzávalóval összekeverjük, majd sima felületű tésztát dagasztunk belőle. Ha kész, akkor elfelezzük a tésztát.

  • Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük. 
  • A másik tésztának leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük.

20160919_153312.jpg

Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle.

Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük a kakaóporos cukros zsiradékkal. Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk.

20160919_154104.jpg

Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.

20160919_154256.jpg

A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk.  A cikkeket kihajtjuk. Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre. Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük. 

 

 

20160919_155546.jpg

A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők. Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót.

20160919_162944.jpg

30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. Sütési ideje kb. 30-35 perc.
A formázást részletesen megtaláljátok Limara oldalán.