Éjszakai kelesztésű kenyér

20160921_112131_1.jpg

A kelt tészták körül jár az agyam már hónapok óta. Sütöttem kenyértől a kalácsig a perecen át sok mindent. 

A kenyér készítést imádom, de valahogy az mindig háttérbe szorul, mert a két fiam mellett nehezen tudom kivitelezni. De most megtaláltam a kisgyermekes anyukák kenyerét Krisztinek hála. (Nevére kattintva elérhetővé vélik az eredeti link) Bár le van írva ott is én most leírom egy kicsit átfogalmazva, de nagyon plagizálva, hogy miről is van szó. Remélem nem bánja. :)

Szóval ha eldöntötted hogy MÁSNAP reggel friss kenyeret raksz az asztalra és elkápráztatsz mindenkit akkor nincs más hátra mint fogni

  • 250 g lisztet
  • 2 dl vizet
  • 1 dkg élesztőt

Ezt a hármat fogod és összekevered egy edényben. Lefeded valamivel, hogy ne száradjon ki és félrerakod valahova ahol a gyerekek nem érik el. Erre mindenkinek van ideje szerintem. Eltelik a nap anélkül, hogy a kenyér eszedbe jutna. Amikor kezd eljönni az este és van egy kis időd akkor gyorsan kimérsz még

  • 40 dkg kenyérlisztet (BL80)
  • 2 teáskanál sót
  • 2 púpos evőkanál burgonyapelyhet (burgonyapüré por)
  • csipet aszkorbinsavat (c-vitamin)
  • 2 dl langyos vizet

És összegyúrod a kovásszal amit reggel bekevertél. Remélhetőleg van valami masinád amivel ki tudod dolgozni. 20 percre berakod dagasztani. Ha szépen kidolgozta a gép a tésztát akkor 20 percig keleszted még szobahőmérsékleten. (Közben adsz vacsorát a családnak és megfürdeted a gyerekeket) 

Ezután alaposan összegyúrod, kinyomkodod belőle a levegőt. A kelesztőtállal együtt a hűtőbe teszed és megvárod, amíg duplájára kel. Ez kb addigra következik be mire mindenki alszik és te elmosogattál, kiteregettél stb......

Ha úgy érzed hogy mindennel készen vagy akkor kiveszed a tésztádat a hűtőből és újra alaposan összegyúrod és megformázod a végleges formájára. (Limara videóján 9 perctől látható a formázás, de én is leírtam már egyszer)

Ekkor már abba a jénaiba/kacsasütőbe vagy fedeles bármibe teszed vissza, amiben majd reggel sütni fogod.Szilikonos sütőpapírral kibéleled, hogy ne ragadjon bele. Jénaival (tetejét is ráteszed) együtt beteszed a hűtőbe, jó éjszakát kívánsz neki és lefekszel aludni. :D

20160921_094602_1.jpg

Reggel amikor felébredsz kiveszed a hűtőből, a tetejét kedvedre megvágod, díszíted, magot szórsz rá, stb. Megpermetezed vízzel a kenyeret és a jénai tetejének belsejét is és egyből mehet a sütőbe.

20160921_094953_1.jpg

A sütőt bekapcsolod 230 fokra. Amíg melegszik a sütő, a kenyér is vele melegszik odabent, még egyet kel, hogy még szebb legyen. Amikor felmelegedett a sütő akkor visszaveszed 200 fokra. Innentől kezdve egy óráig sütöd. Az utolsó 10 percre leveheted a tetejét. Kikapcsolod a sütőt és még a sütőben pihen 10 percet. 

Ezután kiveszed egy rácsra hűlni és várod az elismerő szép szavakat a családtól! :)

20160921_113204_1.jpg

20160921_115134_1.jpg