Öregtésztás Zürichi kenyér

14572973_1546492682042997_6382031216899169910_n.jpg

Hozzávalók:

  • 350 g öregtészta (kenyérlisztből BL80)
  • 10 g élesztő
  • 30 g puha margarin vagy vaj
  • 10 g só
  • 170 g víz
  • 200 g rétesliszt
  • 130 g kenyérliszt
  • 1 csipet aszkorbinsav

Öregtészta (800 g)

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 3 dl víz
  • fél tk. só
  • 1 dkg friss élesztő

Ezt kidagasztjuk és 6 órán át lefedve a konyhában hagyjuk. 6 óra alatt már túlkel és összeesik. Ekkor összekeverjük és egy fedeles edényben a hűtőbe rakjuk. Hetekig eláll, de fagyasztani is lehet akkora gombócokban mint amire szükségünk lehet a következő kenyérhez

  • 15 perc alatt géppel kidagasztjuk.
  • 20 percig pihentetjük. 
  • Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy  fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be.
  • 20 percig pihentetjük és hajtogatunk.
  • 20 percig pihentetjük és hajtogatunk, majd hagyjuk duplára kelni  


Formázzuk , majd fedeles kacsasütőbe tesszük sütőpapírra. 
Hagyjuk szépen megkelni, ami kb egy óra, de nagy melegben lehet hogy 45 perc, hidegben lehet hogy 1,5 óra is kell neki. A megkelt tésztát pengével bemetsszük, vízzel alaposan lepermetezzük (az edény fedelét is), díszítjük és az edényt a forró sütőbe toljuk.

230 fokos sütőbe tenni légkeverésen 30 perc, 200 fokon 15 perc, 15 perc fedő nélkül.

Az egész megvan 3,5 óra alatt és nagyon megéri a fáradtságot. 

14591728_1546526178706314_4288541511192141222_n.jpg