Kovászos, öregtésztás, élesztős kenyér

 14650310_1556633371028928_7305141831453981263_n.jpg

Ma egy igazi hibridet sütök. Mert mindent ki kell próbálni :) A lisztek aránya nem tudatos. Kiürítettem a lisztes edényeimben ami volt. :)

  • 50 dkg liszt (300 g kenyér, 50 g rétes, 150 g finom)
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 30 dkg öregtészta
  • 10 dkg rétesliszttel etetett kovász 
  • 10 g élesztő
  • 3 dl víz

A tészta hozzávalóit kidagasztottam. Egyszer újra dagasztottam kb 15 perc kelesztés után. 3 szor hajtogattam meg (fél óránként). Duplájára kelesztettem.

Formáztam. A formázást videóztam nektek hátha kell. :) Dupla sebességű, hogy ne legyen unalmas. A hasamat nem ér nézni :) 

Fedeles kacsasütőbe rakom. Duplájára kelesztem. Bekapcsolom a sütőt melegedni maximumra, bevágom a kenyeret, vízzel permetezés után díszítem. Amíg melegszik a sütő addig még kel egy kicsit. Bepermetezem vízzel az edény tetejét és a kenyeret is.

 20161014_140118.jpg

30 percig sütöttem maximum hőfokon légkeveréssel. Aztán alul-felül sütéssel 200 fokon 15 percet. És még 15 percet fedő nélkül.

Ha megsült, rácsra teszem és vízzel megspriccelem. 

14642507_1556633137695618_4119174532624457767_n.jpg