Ikres fánk (Sütőben sült)

20161015_142056.jpg

Ezt a receptet a véletlen sodorta velem szembe Citromhab blogján láttam. 

A tésztája, hát azt kell hogy mondjam, hogy a legfinomabb amivel valaha találkoztam.

Ikres fánk nevet azért kapta, mert olyan sikert aratott az ikres anyukák csoportjában mint az ikres kifli egy éve. 

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg (fél kg, 500 g) Bl55 (búza finom) liszt
  • 3 dkg (30 g) friss élesztő
  • 2,8-3 dl tej (nálam tejmentes tápszer vagy növényi tej)
  • 7 dkg (70 g) cukor
  • 5 dkg (50 g) vaj (nálam zöld Vénusz margarin)
  • 2 tojás sárgája

A töltelékhez

sárgabaracklekvár

A tetejére

porcukor

Egy edénybe mérjük a lisztet, aminek a közepébe mélyedést készítünk. Ide morzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos tejet, amiben a cukrot már előzőleg feloldottuk. Beletesszük a két tojás sárgáját és a puha margarint. Összeállítjuk a tésztát, majd puha kelt tésztát dagasztunk. Hagyjuk kelni kb a duplájára, majd kicsit átgyúrva újrakelesztjük. 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle. 

A fánkokat sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsibe fektetjük, és 20 percig pihentetjük.

A sütőt 190 fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának segítségével mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy evőkanál sárgabaracklekvárt teszünk.

Sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul. Nálam 30 perc volt.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.