Mindennapi fehérkenyerem

20161016_095911_1.jpg

A kenyér világnapja alkalmából dupla adag tésztát dagasztottam be.

  • 400 g finomliszt (BL 55)
  • 200 g kenyérliszt (BL 80)
  • 50 g rétesliszt (BFF 55)
  • 200 g öregtészta (katt ide ha nem tudod mi az)
  • 10 g (2 teáskanál) só
  • 35 g olvasztott margarin vagy vaj 
  • 3,5 dl víz (szénsavmentes ásványvíz, mert a csapvíz klór tartalma hátráltatja az élesztő munkáját)
  • 2,5 dkg (25 g) élesztő
  • 2 ek burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)

Ha nem ilyen arányban használjuk a liszteket, akkor a víz mennyiségén változtatni kell. A finomliszt kevesebb vizet vesz fel, mint a kenyérliszt! A legtöbbet pedig a rétesliszt szívja magába.

Az aszkorbinsav és a burgonyapehely lazítja, puhítja a tésztát és tartósít is. Jobb lesz tőle a kenyér, de ha nincs otthon akkor elhagyható.

20161015_205009_1.jpg

Kézzel összeállítjuk a tésztát az összes hozzávalóból. (Inkább kemény tésztának kell lennie, mint puhának.)

20161015_205752_1.jpg

15 perc alatt géppel kidagasztjuk. Aki még nem dagasztott kelt tésztát az katt ide a videóért. Ha úgy érezzük, hogy a tészta elterül és nem tartja a formáját akkor inkább még tegyünk bele lisztet mert a puha tészta 

20161015_211400_1.jpg

20 percig pihentetjük.

Majd újradagasztjuk kb 5 perc alatt.

Ismét 20 percig hagyjuk pihenni.

Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy  fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be.

20 percig pihentetjük és hajtogatunk.

20 percig pihentetjük és hajtogatunk, majd hagyjuk duplára kelni  

20161015_233106_1.jpg


Formázzuk veknivé (katt a videóért) vagy cipóvá (katt a videóért), majd fedeles kacsasütőbe vagy öntöttvas edénybe tesszük SÜTŐPPÍRRA. Ez kb 2,5-3 óra munka eddig.

Ezután van két lehetőségünk.

  1. Hűtőbe tesszük éjszakára (nálam 9 órát bent volt) Aztán kivesszük, hogy az edény és a kenyér is szoba hőmérsékletűre melegedjen. 
  2. Hagyjuk szépen megkelni, ami kb egy óra, de nagy melegben lehet, hogy 45 perc, hidegben lehet, hogy 1,5 óra is kell neki. 

A megkelt/megmelegedett tésztát pengével bemetsszük, vízzel alaposan lepermetezzük (az edény fedelét is), díszítjük és az edényt a forró sütőbe toljuk. Fedeles edényben sokkal egyenletesebben sül a kenyér.

20161016_085448_1.jpg


230 fokos sütőbe tesszük légkeverésen 30 percre, majd 200 fokon 15 perc normál sütésre, 15 percet fedő nélkül sütjük.

Nagyon megéri a fáradtságot. 

14642352_1559041197454812_3984675125236191251_n.jpg

14671104_1559041300788135_1345947182664292457_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.