Croissant (tejmentes)

20161030_104653.jpg

Akik ettek már igazi finom croissant azok tudják, hogy milyen élmény. A tejallergiásoknak ez nem adatik meg mivel vajat sem fogyaszthatnak. Ezért kipróbáltam tejmentesen és kijelenthetem, hogy pont olyan, mint az eredeti.

Hozzávalók 8 darabhoz
• 250 g fehér kenyérliszt (BL80)
• 20 g (1,5 evőkanál) kristálycukor
• 5 g (1 teáskanál) só
• 10 g friss élesztő
• 125 g (ml) langyos víz
• 100 g szoba-hőmérsékletű vaj (nálam Vénusz vajízű sütőmargarin)
• 1 közepes tojás, csipetnyi sóval felverve, a kenéshez
• sütőpapírral bélelt tepsi

Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet és a sót. A cukrot szórjuk a közepébe. Az élesztőt is morzsoljuk a liszt közepébe és öntsük rá a langyos vizet. Hagyjuk kicsit felfutni az élesztőt.
20161030_003415.jpg
Jól összedolgozzuk. Fedjük le és hagyjuk pihenni 10 percig. Ezután 10 percig géppel vagy kézzel dagasztjuk. 3szor hajtogatjuk 8 mozdulattal. Anélkül, hogy kivennénk az edényből, a tészta egyik szélét húzzuk felfelé, majd nyomjuk bele a közepébe. Kissé fordítsuk el az edényt, és ismételjük meg a folyamatot. VIDEÓ ITT
  • Újra fedjük le a tálat, és hagyjuk pihenni 10 percig
  • Hajtogassunk (2.)
  • Fedjük le a tálat, és hagyjuk pihenni 10 percig
  • Hajtogassunk (3.)
  • Fedjük le, és egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe. 

Reggel vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Borítsuk ki a munkalapra. Kézzel formáljunk a tésztából egy kb. 12x12 cm-es négyzetet! A vajat vágjuk egy nagyjából feleakkora téglalapra, mint a tészta, de a tészta ugyanolyan vastag legyen, mint a vaj. A vajat helyezzük átlósan a tésztára.

20161030_075429.jpg

A tészta sarkait hajtsuk rá a vajra, mintha egy borítékot készítenénk, és csomagoljuk be a vajat. Ha szükséges, kissé húzzuk meg a tésztát, hogy tökéletesen befedjük vele a vajat.

20161030_075508.jpg

Egy nyújtófával nyújtsuk laposra a tésztát kb. 1 cm vastag téglalapra. A tészta alsó harmadát hajtsuk középre hajtsuk rá a tészta felső harmadát.

20161030_075656.jpg

20161030_075712.jpg

  • Most három réteg tészta van egymáson – ez volt az első hajtás
  • Csomagoljuk a tésztát egy frissen tartó fóliába, és tegyük 20 percre a hűtőszekrénybe

20161030_082045.jpg

  • Vegyük ki a tésztát, csomagoljuk ki
  • Sodrófával kinyújtjuk téglalapra és az előzőhöz képest ellentétesen hajtogatjuk - ez a második hajtás
  • Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe ismét 20 percre
  • Vegyük ki a tésztát, csomagoljuk ki
  • Sodrófával nyújtsuk ki téglalapra és az előzőhöz képest ellentétesen hajtogatjuk - ez a harmadik hajtás
  • Csomagoljuk be és tegyük hűtőbe most 40 percre

Vegyük ki a hűtőszekrényből, csomagoljuk ki, és nyújtsuk akkorára amekkorára csak tudjuk. 

20161030_100932_1.jpg

Vágjuk a tésztalapot hosszú, keskeny háromszögekre.
20161030_101032.jpg

Mindegyik háromszöget tekerjük fel, a szélesebb végénél kezdve. Helyezzük a croissant-okat az előkészített sütőlapra, nem túl közel egymáshoz, hogy legyen elegendő helyük szépen megkelni.

20161030_101603.jpg

 

Addig kelesszük, amíg a sütő melegszik. Ha nagyon megkel akkor nem lesz az igazi az élmény. Melegítsük elő a sütőt 240 fokra! Készítsünk elő 1 dl vizet! Sütés előtt kenjük meg a tekercseket a felvert tojással!

20161030_103402.jpg

Helyezzük a sütőlapot az előmelegített sütőbe, az oda készített vizet öntsük a felforrósított sütőbe és vegyük vissza a hőfokot 220 fokra.
Süssük kb 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek. 

Ide kattintva videó érhető el a sülésről. 

20161030_105159_1.jpg

Megtölthetjük növényi tejjel főzött csokipudinggal is :) 

14907772_1576434092382189_1340635491_o.jpg

14923875_1576437372381861_1746092358_o.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.