Joghurtos vajas kifli

 20161029_105326_1.jpg

Hozzávalók:

Az aszkorbinsav és a burgonyapehely lazítja, puhítja a tésztát és tartósít is. Jobb lesz tőle a kifli, de ha nincs otthon akkor elhagyható.

A lisztet, a sóval elkeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, öntjük a joghurtot, az olvasztott vajat és a vizet. Végül hozzáadjuk az öregtésztát is kis darabokban és dagasztani kezdjük. Amint összeáll egy gombóccá és nem ragad a kezünkhöz dagasztógéppel folytatjuk a dagasztást kb 10 perc.

Aki még nem dagasztott kelt tésztát az katt ide a videóért.

Kelesztőtálba tesszük és 30 percre.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és 10 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd letakarva pihentetjük a gombócokat 5-10 percig. Elkezdjük a gombócot egy irányba nyújtani, úgy hogy egy háromszöget kapjunk A tésztát egészen vékonyra nyújtjuk, majd feltekerjük a vastagabb oldalánál kezdve. A vékonyabb felét fogjuk az egyik kezünkkel és picit húzzuk, amíg a másik tenyerünkkel sodorjuk a tésztát.

Formázásos videóért katt ide

20161028_234324.jpg

20161028_234342.jpg

A feltekert kifliket tetszés szerint meghajlítjuk, majd sütőpapíros tepsire ültetjük.

20161028_234658.jpg

Innen két lehetőségünk van:

  1. Letakarjuk őket, majd 30 percig kelesztjük.
  2. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára és reggel kivesszük. 30 perccel a kivétel után kapcsoljuk be a sütőt melegedni. 

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A kifliket megkenjük felvert tojással (elhagyható).

20161029_094210.jpg

Betoljuk a tepsit a forró sütőbe és 150 ml vizet beöntünk közvetlenül a sütő aljába (nem a kiflikre). Nagyon gyorsan csukjuk be a sütő ajtaját.

Aki sajnálja a sütőjét (vízkő) annak azt tanácsolom, hogy egy kisebb tepsit tegyen a sütő aljába és abba öntse a vizet. 

Ennyi gőztől lesznek igazán ropogósak. Kb. 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra, ropogósra.

20161029_103209.jpg

Fokhagymás kifli:

3 gerezd fokhagymát apróra vágunk és ráöntünk annyi vizet, ami ellepi, teszünk bele egy késhegynyi sót és egy tojás sárgáját. Ezt összekeverjük és a kiflikre kenjük közvetlenül a sütés előtt. 

14980814_1583823094976622_6867219632087108176_n.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.