Szendvics zsemle

20161104_172744.jpg

Ennek a receptnek a születése annak köszönhető, hogy valami olyat szerettem volna sütni, ami belül pihepuha kívül viszont ropogós, de nem vastag és kemény. Hogy miért? Mert férjem nem szereti a kenyereimet, mert "nehezek" és kemény a héjuk.

  • 350 g finomliszt (BL55)
  • 2,5 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 teáskanál (5 g) só
  • 1 mokkáskanál cukor (2 g)
  • 20 g olvasztott vaj (Tejmentesen: olaj vagy Vénusz vajízű margarin)
  • 25 g élesztő
  • 1 evőkanál (10 g) burgonyapehely 
  • 1 késhegynyi aszkorbinsav
  • Kenéshez egy tojássárgája

Az aszkorbinsav és a burgonyapehely lazítja, puhítja a tésztát és tartósít is. Jobb lesz tőle a kenyér, de ha nincs otthon akkor elhagyható.

A liszt közepébe mélyedést készítünk. Beleszórjuk a cukrot rámorzsoljuk az élesztőt. A szélére szórjuk a sót. A másik oldalra öntjük a mikróban kicsit megpuhított/olvasztott vajat. Végül az élesztőre öntjük a langyos vizet. Hagyjuk kicsit felfutni. Kézzel összeállítjuk a tésztát az összes hozzávalóból.

20161104_111114.jpg

Kézzel vagy géppel addig dagasztjuk míg a táltól el nem válik a tészta. 

20161104_120340.jpg

Háromszor hajtogatjuk:

  • Meglisztezzük a tetejét és 20 percig kelesztjük.
  • Ekkor meghajtogatjuk úgy, hogy  fentről le, lentről fel, jobbról balra, balról jobbra egymásra hajtjuk a tésztát. Ki se kell venni a kelesztőedényből, csak kézzel húzzuk meg, sorban minden oldalról, és hajtsuk be. Videóért katt ide.
  • 20 percig pihentetjük és hajtogatunk.
  • 20 percig pihentetjük és hajtogatunk, majd hagyjuk duplára kelni .

Ha megkelt akkor 4 felé vágjuk. Kb 150 g-osak lettek. Ha szimpatikusabb a nagyobb buci, akkor 3-ba vagy kettőbe is vághatjuk. 

Mindegyiket gömbölyítjük mintha zsemlét formáznánk. Hagyjuk duplájára kelni őket, majd úgy formázzuk, mint a veknit. Videóért katt ide.

20161104_154804.jpg

Duplájára kelesztjük. Lekenjük tojássárgájával a tetejét. Ha akarjuk, akkor megszórjuk szezámmaggal. 

20161104_164926.jpg

A sütőt maximumra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit és ha van akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. ettől szépen felfúvódnak a bucik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 220 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Végig gőzben hagyjuk így nem szárad ki és szép ropogós héja keletkezik. 

 20161104_172527.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.