Tigris stangli

20161106_171033.jpg

Hozzávalók 2 db-hoz                 

  • 35 dkg (350 g) liszt
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1,5 dkg (15 g) élesztő
  • 1 dl langyos tej (tejmentesen növényi tej vagy tápszer)
  • 1 dl langyos víz (nem csapvíz)
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál olaj

Kenéshez:

  • 30 ml meleg víz
  • 5 gramm friss élesztő
  • 30 gramm rizsliszt
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 kávéskanál só (lehet több is ha sósan szeretjük)

 

A lisztet kimérjük, a közepébe mélyedést készítünk. A sót, a tojássárgáját és az olajat az edény széléhez rakjuk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt és ráöntjük a langyos, cukros, vizes tejet. Hagyjuk jól felfutni az élesztőt.

Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amelyet egy órán át kelni hagyunk.

Elfelezzük a tésztát és két stanglit formázunk belőle. 

1,5 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.

Kelesztés vége előtt kb 20 perccel elkezdjük előmelegíteni a sütőt és elkészítjük a mázat is, hogy az is kicsit fel tudjon futni kenés előtt.

Ha lejárt a 1,5 óra akkor megkenjük a rizslisztes mázzal. Én szilikon ecsetet használtam.

20161106_164201.jpg

Előmelegítésnél a sütőt 220 fokra kapcsoljuk és egy edényben vizet teszünk a sütő aljába. Ha felmelegedett, akkor betoljuk a tepsit és ha van, akkor bekapcsoljuk a légkeverést. 5 percig így sütjük. Ettől szépen felfúvódnak a stanglik. Kikapcsoljuk a légkeverést és visszavesszük a hőfokot 200 fokra. Így sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak. Nekem 10 perc kellett csak nekik. Végig gőzben hagyjuk sülni, így nem szárad ki és finom ropogós héja keletkezik. 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.