Kürtős kalács sütőben

20161108_005910.jpg

20161108_010416.jpg

A különbség a sütőben sült és a tűzön sült kürtöskalács között az, hogy a nyílt lángon sült verzión megolvad a cukor és sütés után forgatják dióba, fahéjas cukorba. A sütőben sült verziónál még nyersen abba forgatjuk, amilyen ízűre szeretnénk, mert a cukor nem olvad meg rajta.

Hozzávalók 6 db-hoz:

  • 280 g finomliszt (BL55)
  • 15 g élesztő
  • 140 ml tej (tejmentesen: tápszer vagy növényi tej)
  • 1 ek cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • egy csipet só
  • 40 g vaj (Vénusz vajízű margarin)

Forgatáshoz:

  • kristálycukor
  • fahéj 
  • darált dió

Ha fadorongon sütjük, akkor a tészta készítése alatt többször olajozzuk a dorongokat, hogy a tészta ne ragadjon rá sütés közben.

Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, az összes hozzávalót hozzáadjuk, és a tésztát bedagasztjuk. Szép egyenletes legyen - kb. 15-20 perc. Ha kész, megkenjük a tetejét olajjal, és olajjal kikent edényben kelesztjük szobahőmérsékleten kb. 30 percig.

20161107_231319.jpg20161108_000515.jpg

A megkelt tésztát kilisztezett asztalra borítjuk, és 4 mm vastag négyzetre nyújtjuk. A téglalap hosszabbik oldala kb. 50 cm legyen.

20161108_000554.jpg

Hosszában csíkozzuk fel a tésztát 2-4 cm széles csíkokra hosszában. Annyi kürtőskalács lesz, ahány csíkot csinálunk. A dorongokat jó vastagon beolajozzuk. A tésztacsíkokat a dorongokra csavarjuk. Fontos, hogy picit mindig rátekerjünk az előző sávra, hogy ne legyen rés a kalácson. Ha feltekertük akkor az asztalon megsodorjuk, hogy a tészta egyenletesen fedje a dorongot. A tészták felületét lekenjük vékonyan olvasztott vajjal, vagy étolajjal, és vastagon kristálycukorba forgatjuk a dorongokat. Ha diósat szeretnénk, akkor diós cukorba forgatjuk, ha fahéjasat akkor fahéjas cukorba.

Tepsibe állítjuk őket sorban. Kb 10 percig kelesztjük a dorongon. 

20161108_002111.jpg

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és pirulásig sütjük. Ha megsült a kalács, 1-2 percre hagyjuk hűlni, majd óvatosan csúsztassuk le a gurigákról még melegen. 

TIPPEK:

Ha nincs fa formánk, akkor sörös dobozon vagy papírhengeren is süthetjük. Gyűjtsünk össze annyi sörös dobozt vagy papírhengert, amennyi kürtöskalácsot készítünk. Lemosás után szárítsuk ki a sörös dobozokat. Elég nagyra hagyva vágjunk alufóliát, hogy mindenhol betudjuk fedni vele dobozokat vagy a papírhengert. Az alufóliát kívülről lekenjük olajjal, ez azért fontos, hogy a végén le le tudjon a kalács jönni róla.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.