Kinyomós keksz

keksz.jpg

Anyukámtól kaptam egy kekszkinyomót (LIDL-ben vette). Egy ikres anyukától pedig kaptam egy szuper receptet. 

Hozzávalók:

Száraz:

  • 450 g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Nedves:

  • 180 g porcukor
  • 250 g szoba hőmérsékletű margarin vagy vaj (Vénusz vajízű vagy vaníliaízű margarin sokat dob az ízén)
  • 1 tojás
  • 3 tojás sárgája

A nedves hozzávalókat habosra keverjük robotgéppel.

20161109_174056.jpg

A száraz hozzávalókat összekeverjük és a nedvesbe keverjük. Nagyon ragadós tésztát kapunk.  5-10 percet hagyjuk állni és nagyon jól gyúrható formázható tésztává válik.

Én innentől 4 részre osztottam (250 g) és adagonként külön ízesítettem

20161109_175444-1.jpg

  • Az első az ízesítés nélküli
  • A másodikban 40 g pirított darált dió van
  • A harmadikban 40 g pirított darált mandula
  • A negyedikben 10 g holland kakaópor

A neheze most jön. A kinyomóba töltött szoba hőmérsékletű tésztát hideg és zsírmentes tepsibe nyomjuk.

A hideg tepsi nem szobahőmérsékletet jelenti, hanem azt, hogy a hűtőbe be kell rakni. Én a hideg erkélyt használtam amikor csináltam.

Odatartjuk a kinyomót a tepsihez és megnyomjuk. Várunk pár másodpercet és lassan felemeljük a kinyomót.

Így a tészta a tepsihez ragad és szép mintát kapunk. Ha egy minta nem sikerül és már nem zsírmentes a tepsi vagy nem hideg akkor valószínűleg már nem fog tapadni a tészta és nem válik le a kinyomóról.

tepsin.jpg

200 fokon alul felül sütéssel 8-10 perc alatt készre sül. Azt kell figyelni, hogy ha már kicsit megpirul az alja, akkor ki kell venni. 

TIPP: A tojásfehérje fagyasztható. Nekem egy fedeles műanyag edényben gyűlik a fagyasztóban. Jó lesz mézeskalács díszítésre vagy habcsóknak kiengedés után.

TIPP 2: A 3 tojás sárgája és egy tojás helyett használjunk két tojást és picivel több lisztet. Így nem marad meg a tojásfehérje.

TIPP 3: Ha vékony rudakat csinálunk egy-egy ízből és úgy rakjuk egymás mellett a kinyomóba, akkor vegyes színű kekszet tudunk csinálni.

TIPP 4: Szilikon formába nyomkodtam a maradékot és kisütöttem azt is

20161109_191918.jpg

20161109_193013.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.