Hamburger

20161109_165150.jpg

Szokás szerint Limara receptjét használtam de egy kicsit átalakítottam. Recept ITT.

Hozzávalók:

Zsemle 8 db-hoz

  • 60 dkg (600 g) finomliszt (BL55)
  • 2 dl langyos tej (Tejmentesen: növényi tej vagy tápszer)
  • 100 g natúr joghurt (Tejmentesen: Hideg nyalat élőflórás kókusztej joghurt)
  • 2 dkg (20 g) élesztő
  • 2 ek. (40 g) cukor
  • 1 tk. (5 g) só
  • 40 g olvasztott vaj (Tejmentesen: Vénusz vajízű margarin)
  • 1 tojás
  • + 1 tojás a kenéshez

Hús 8 db-hoz

  • 1 kg darált hús (dagadó, lapocka, comb)
  • Két nagy fej (400 g) apróra vágott vöröshagyma
  • bors

 Bele:

  • Vöröshagyma
  • Paradicsom
  • Uborka
  • Saláta
  • Sajt
  • Bacon

Elkészítése:

A lisztbe mélyedést készítünk és oldalra belerakjuk a sót és az olvasztott vajat. Középre belemorzsoljuk az élesztőt és beleszórjuk a cukrot. Ráöntjük a langyos joghurtos tejet. Amikor kicsit felfutott a közepébe beleütjük a tojást.

20161109_103645.jpg

Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd 20 percig dagasztjuk. 

Ha duplájára kelt, akkor kiborítom és 8 egyenlő (kb 130 g-os darabra vágom. Zsemlét formázok belőle.

 A megformázott zsemléket hagyom megint duplájára kelni. Ha megkelt, akkor lekenjük egész tojással és megszórjuk szezámmaggal. 

20161109_115641.jpg

20161109_125320.jpg

180 fokos sütőben sütöm kb 20 percig (Addig, amíg szép barnák nem lesznek)

20161109_133207.jpg

 Már a kelesztések alatt nekiállunk a belevalók előkészítésének.

A paradicsomot és az uborkát felszeleteljük a salátát megmossuk és nagyobb darabokra tépjük.

zoldsegek.jpg

A bacont megpirítjuk pici olajon. 

20161109_160040.jpg

A pirított hagymához a hagymát lassú tűzön pároljuk a bacon visszamaradt zsírjában. Amikor kicsit lepirul, akkor mindig öntünk rá egy pici vizet. Lepirítjuk és vizet öntünk. Ezt addig ismételjük, amíg szép barna színt nem kap. Ekkor az utolsó vizes felöntésnél megsózzuk és pici balzsamecetet öntünk rá. Sűrűre pároljuk.

hagyma.jpg

A húspogácsához az apróra vágott hagymát is ugyan így megpirítjuk, majd a húshoz keverjük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 130-140 g-os adagokra osztjuk (8 részre). Kilapítjuk kicsit nagyobb kör alakra, mint a zsemle. Pici olajon kisütjük.

apro_hagyma.jpg

hus.jpg

A reszelt sajtot egy forró tapadásmentes serpenyőbe dobjuk és lassú tűzön elkezdjük pirítani. Amikor kicsit megpirul és elválik a tapadásmentes felülettől akkor egy gyors mozdulattal megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk. 

sajt.jpg

Ha mindennel készen vagyunk, akkor már csak az összeállítás van hátra. A sorrendet rátok bízom.

osszeallitas.jpg

20161109_160113.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.