Leveles pogácsa (tökmagos és sajtos)

 pogik.jpg

Hozzávalók 2 tepsihez:

Tésztához:

  • 500 g finomliszt (BL55)
  • 150 g hideg vaj (Vénusz vajízű margarin)
  • 400 g tejföl 
  • 1 db tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 dl langyos tej
  • 30 g friss élesztő
  • 1 tk ecet
  • 3 tk (15 g) só

Kenéshez:

  • 100 g apróra zúzott tökmag
  • 100 g reszelt sajt
  • 100 g vaj (pogácsánként 50-50 g) (Vénusz vajízű margarin)

Tetejére:

  • 1 tojásfehérje
  • egész tökmag
  • 100 g sajt

Kimérjük és átszitáljuk a lisztet. Belekeverjük a sót. Kimérjük a vajat és összemorzsoljuk a liszttel.

20161112_114043.jpg

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A vajas liszt közepébe mélyedést csinálunk, amibe belerakjuk a tejfölt, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, az ecetet, majd beleöntjük a felfutott élesztőt.

Összeállítjuk a tésztát. Csak addig kell keverni amíg csomómentes nem lesz. Ez egy nagyon-nagyon lágy tészta, de nem szabad megijedni, jó lesz így. Benne hagyjuk a tálban és letakarjuk 15 percre.

A munkapultot megszórjuk liszttel. Ráöntjük a tésztát, a tetejét is lisztezzük, majd finoman átgyúrjuk a tésztát. Ha ragad megszórjuk még liszttel. Én itt ketté osztottam a tésztát és csináltam sajtosat és tökmagosat külön.

Letakarjuk a tésztát és hagyjuk pihenni 10 percet.

Elkészítjük a tökmagot és a sajtot. A tökmagot késsel durvára vágjuk (apróbb darabos legyen, de durva, nem darálék) majd az 50 g puha vajjal összekeverjük. A sajtot nagylyuku reszelőn lereszeljük. 

A tésztát alálisztezzük és vékonyra nyújtjuk. Rákenjük a vajas tökmagot, majd hajtogatjuk.

A téglalap 1/3-át felülről lehajtjuk, majd alulról a másik harmadot ráhajtjuk. Balról hajtunk 1/4 -et, majd jobbról hajtunk 1/4 -et. Végül összecsukjuk.

A hajtogatást még kétszer megismételjük 30 percenként.  (Összesen háromszor hajtogatunk)

Ezzel felváltva én a sajtosat is csináltam, aminél a vajat rákentem és a sajtot rászórtam az első kinyújtásnál. Majd azt is háromszor hajtogattam.

Az utolsó kinyújtásnál sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A tésztát kinyújtjuk. A tökmagosat én egész vékonyra (fél centi) nyújtottam a sajtosat meg kb 1 cm-re hagytam. De ha nagyon magas nagyon leveles pogit akarunk, akkor hagyjuk 2 cm vastagra akár és 6 cm magas lesz sütés után.

20161112_143514.jpg

Szaggatjuk pogácsaszaggatóval vagy kockákra vágjuk éles lisztezett késsel. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és a tojásfehérjével lekenjük. Tökmaggal vagy sajttal megszórjuk.

darbolt.jpg
Egyből mehet a sütőbe. Pirulásig sütjük.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.