Igazi piaci lángos

20161113_153644.jpg
Édesapám sokszor mondogatja, hogy enne olyan igazi piaci lángost. Amit anyukámtól tanultam az kefires, de az neki nem ízlik. Na ki tudna neki sütni, ha nem én :) Meg volt vele elégedve. 
Hozzávalók 8 db lángoshoz
  • 3,5 dl langyos víz
  • 1 ek (15 g) cukor
  • 25 g (fél kocka) friss élesztő
  • 1 ek (15 g) só
  • 500 g finomliszt

 

  • A sütéshez bő tűzforró olaj
Egy tálba szitáljuk a lisztet belekeverjük a sót. A közepébe mélyedést csinálunk ahova beleszórjuk a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Erre öntjük a langyos vizet és hagyjuk felfutni az élesztőt.
20161113_134955.jpg
Ha felfutott akkor laza tésztát dagasztunk ki belőle. A kidagasztott tésztát bőven körbelocsoljuk olajjal.
20161113_144118.jpg
Elvileg 10 perc kelesztés után már süthetünk is belőle ha nagyon sietünk, de ha van időnk akkor jót tesz neki ha kel a tészta akár egy órát is. 
Nyolc darabra tépjük vagy vágjuk, de úgy hogy a már kialakult levegő buborékokat ne nagyon sértsük meg. (Ne nyomkodjuk.)
20161113_150136.jpg
Az olaj alatt ekkor kapcsoljuk be a tűzhelyet, mert amíg melegszik addig még kel a tésztánk.
Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró és bő olajban süssük. Nekem van ételhőmérőm és 220 fokot mutatott.
Ha forró az olajunk, akkor olajos kézzel finoman széthúzkodjuk a tésztát kör alakúra  a körmünkkel egy lyukat szúrunk a közepébe és beledobjuk az olajba. 
20161113_151202.jpg
Amint beleraktuk a tésztát az olajba lenyomjuk a közepét, mert az felpúposodik (Bár azért lyukasztottuk ki, hogy ez ne történjen meg azért nem árthat neki)
20161113_151223.jpg
Megpróbáljuk az olaj alatt tartani amíg az alja meg nem pirul kb 1 perc.
20161113_151236.jpg
Ha már megpirult kicsit az alja, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is megpirítjuk, ez is egy perc kb.
Akkor jó a hőmérséklet ha a beledobott tészta egyből felpuffad ahogy belerakjuk és gyorsan pirul, ha nem elég meleg akkor lapos marad és nem lesz ropogós. 
Két lángos között várjunk legalább egy percet mielőtt újabbat sütünk, mert az olajnak vissza kell melegedni. 
Ha nem kell mind, akkor rakjuk hűtőbe a nyers tésztát. 
A kisült lángos idővel megpuhul és rágósabb lesz a tészta. Jobb ha mindig frissen sütjük.
20161113_153621.jpg
A fokhagymás kenéshez áztassuk vízbe az apróra vágott fokhagymát akár már előző este és azzal kenjük le a lángost. Ha reggel csináljuk, akkor a mikróba tegyük be fél percre, akkor hamarabb kioldódik az íze. 
Sajtos tejfölösnek is tökéletes :)
20190105_123757.jpg
Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.