Téli kelt csemege

20161114_172336.jpg

Jönnek a hideg téli esték. Arra gondoltam, hogy jó lenne egy langyos, vanília illatú, porcukorral bevont, puha falatnyi valami. Egy jó forró csokival  és egy puha paplannal társítva? Olyasmire gondolok, mint régen azok a kis mini fánkok, amiket árultak az utcán papírtölcsérben. Egyszer olvastam valahol, hogy kelt tésztát gofrisütőben sütött meg valaki. Hát gondoltam miért ne?

Elkészítési idő: kb 2 óra (70 db)

Hozzávalók

A tésztához:

  • 350 g finomliszt (BL55)
  • 125 g puha Vénusz vaníliás sütőmargarin
  • 1 tojás
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 ml tej (Tejmentesen: növényi tej vagy tápszer)
  • 10 g friss élesztő

A forgatáshoz:

  • fahéj
  • vaníliás cukor
  • porcukor

A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Az élesztőt belemorzsoljuk a cukros langyos tejbe és felfuttatjuk. Ha felfutott a liszttel, a vaníliás cukorral és a tojással rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, langyos helyen egy órát kelesztjük. 

Ha megkelt akkor 10 g-os gombócokat formázunk belőle. 5 db fér el a sütőben egyszerre. Közepes hőfokra csavart gofrisütőben sütjük 3 percig. (Én a gofrit is így sütöm). Mindenki a saját sütőjét ismeri, hogy milyen melegen és meddig érdemes sütni.

page_8.jpg

Ha megsült, akkor vaníliás cukorral vagy fahájjal ízesített porcukorba forgatjuk.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.