Sós keksz

20161118_171922.jpg

Kerestem egy sós keksz receptet. Gasztrostúdió receptje volt a legszimpatikusabb, hát kipróbáltam. De kicsit módosítottam.

  • 25 dkg (250 g) finomliszt
  • 120 ml tej (tejmentesen: tápszer vagy növényi tej)
  • 30 ml olíva olaj (más olaj is lehet)
  • 2 teáskanál (10 g) só
  • 1 kávéskanál (2 g) cukor
  • 10 g friss élesztő
  • 1 tojás

A lisztet tálba tesszük, a közepében lévő mélyedésbe az élesztőt belemorzsoljuk a cukrot beleszórjuk. A langyos tejet az élesztőre öntjük és hagyjuk felfutni. Ha felfutott akkor mehet bele az olívaolaj és végül a só. 

Addig gyúrjuk míg nem ragad a kezünkhöz, majd letakarjuk és 1 óra 30 percet kelesztjük.

Ekkor bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra előmelegedni.

Miután megkelt a tészta 2 részre osztjuk és sütőpapíron vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Olyan vékonyra amilyenre csak sikerül. Késsel téglalapokra vágjuk, lekenjük felvert egész tojással. Villával jól megszurkáljuk, majd megszórjuk sóval és/vagy magokkal. A második adagot nem nyújtjuk ki, csak sütés előtt közvetlenül, különben megkel. 

180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.

INFORMÁCIÓ: A fotón látható kekszek megkeltek még sütés előtt, mert nem kapcsoltam be előre. Valamint egy kiszúróformával próbálkoztam, ami rossz ötletnek bizonyult!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor csatlakozz a GYERÜNK A KONYHÁBA FB mozgalmamhoz és másra is megtanítunk. Akkor is csatlakozz, ha szeretnél másokat inspirálni és sütni főzni tanítani.